Hlavní obsah

Rusko je připraveno odpojit se od globálního internetu, řekl Medveděv

Moskva

Rusko je připraveno – technicky a právně – odpojit se od globálního internetu. Prohlásil to bývalý prezident a premiér Dmitrij Medveděv, který je nyní zástupcem předsedy bezpečnostní rady. Současně zdůraznil, že by šlo o krajní opatření, ke kterému by Moskva „velice nechtěla“ sáhnout.

Foto: Archiv, Právo

Článek

„Technologicky je pro to vše připraveno. Legislativně byla také všechna (potřebná) rozhodnutí přijata. Ale ještě jednou zdůrazňuji: není to jednoduché a velice bychom si to nepřáli (udělat),“ řekl Medveděv podle agentury TASS.

„Samozřejmě máme plán, jak si počínat v takové situaci. Internet, jak známo, se objevil v jisté době a klíčová práva na řízení jsou ve Spojených státech. Takže potenciálně, pokud se přihodí něco mimořádného, pokud někdo úplně přijde o rozum, může k tomu dojít. Právě proto, že klíče od této skříňky jsou za oceánem,“ prohlásil.

Deník Kommersant připomněl, že v Rusku od konce předloňského roku platí zákon „o svrchovaném runetu“ (ruském internetu), který nařizuje operátorům zřizovat v sítích technické prostředky umožňující čelit hrozbám, filtrovat přísun informací a omezovat přístup k zakázaným internetovým stránkám. V případě ohrožení stability a fungování ruské části internetu přejde řízení sítě na cenzurní úřad Roskomnadzor.

Medveděv v rozhovoru připomněl příklad Číny, která globální sociální sítě nahradila čínskými, což Číňané „snášejí velice snadno“.

Rusko nařídilo používat ruský software. Nikdo ale neví jaký

Software

Jak mohou státy zablokovat části internetu?

Oblíbené služby jako Twitter nebo Facebook, ale i soukromé e-mailové schránky, nebo dokonce celý obsah internetu může stát prakticky kdykoli zablokovat.

„Internet je obrovská síť spojující počítače po celém světě. Ve chvíli, kdy by někdo chtěl zablokovat vybrané internetové stránky nebo služby, musel by k tomu donutit největší centrální poskytovatele internetu,“ řekl Novinkám počítačový expert Václav Vaněček.

Poskytovatelé internetu v zemích jako Čína nebo Írán dostanou od státu nařízeno, na které stránky mají znemožnit lidem přístup. Ti musí do svých routerů – zařízení, která se starají o propojení jednotlivých částí internetu – zadat příkazy, jež lidem tento přístup znemožní.

Stejným způsobem je možné zablokovat i VPN služby, které vytváří virtuální tunely napříč internetem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám