Hlavní obsah

Původní zdrojový kód pro World Wide Web se vydražil za 116 milionů korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Původní zdrojový kód, který pro internetovou síť World Wide Web napsal britský programátor Tim Berners-Lee, ve středu online vydražila londýnská Sotheby's za 5,4 milionu dolarů (116,3 milionu Kč). Zdrojový kód se dražil jako nezaměnitelný token, digitální aktivum (NFT).

Foto: Profimedia.cz

Projekce draženého zdrojového kódu při prezentaci před aukcí

Článek

Nezaměnitelné tokeny jsou elektronické identifikátory, které s pomocí technologie blockchain potvrzují, že digitální sběratelský předmět je autentický. Vydražené NFT vytvořil Berners-Lee v roce 2021. Potvrzuje vlastnictví různých digitálních položek z doby, kdy v roce 1989 představil World Wide Web, včetně 9555 řádků zdrojového kódu z let 1990 a 1991.

„Symbolika, historie a skutečnost, že pocházejí od tvůrce, proto jsou cenné. Existuje spousta lidí, kteří sbírají věci právě z těchto důvodů,” řekla k nezměnitelným tokenům Cassandra Hattonová, která v Sotheby's dohlíží na sekci vědy a populární kultury.

Šéf Twitteru vydražil svůj první tweet za 63 milionů korun

Internet a PC

V březnu vydražil londýnský aukční dům Christie's za téměř 70 milionů dolarů digitální koláž amerického autora s uměleckým jménem Beeple. Jednalo se o první velkou aukci uměleckého díla, které fyzicky neexistuje.

Stejný měsíc vydražil šéf Twitteru Jack Dorsey svůj první příspěvek na této sociální síti jako NFT za 2,9 milionu dolarů. Kupec tweet uhradil kryptoměnou ethereum.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám