Hlavní obsah

První virtuální česká měna má problémy ještě před vydáním, web napadli piráti

Aktualizováno

Ve čtvrtek ve 12:00 má být vydána první česká virtuální měna pro platby přes internet s názvem Czech Crown Coin (CZC). Vydáno má být celkem sto miliónů mincí. Oficiální webové stránky czechcrowncoin.com byly ale dopoledne kvůli útoku počítačových pirátů obtížně dostupné. Informovali o tom autoři projektu.

Foto: czechcrowncoin.com

Náhled stránky nabízející novou českou virtuální měnu

Článek

Za Czech Crown Coin stojí kameraman televize Nova Ladislav Faith s pěti společníky, převážně IT specialisty. Cílem projektu je podle oficiálního sdělení podpora internetového podnikání v Česku.

"Do našich internetových stránek se dnes někdo naboural a vyřadil je z provozu tzv. DDOS útokem. V současnosti pracujeme na zprovoznění a stabilizaci stránek," řekl Faith.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Tyto útoky mají obvykle stejný scénář. Stovky tisíc počítačů začnou přistupovat v jeden okamžik na konkrétní server. Ten zpravidla nezvládne tak vysoké množství požadavků zpracovat a spadne. Pro běžné uživatele se pak takto napadená webová stránka tváří jako nedostupná.

Polovina mincí je již předtěžena

Měna nepodléhá inflaci a vydané množství mincí je konečné. Polovina z celkového počtu je už předtěžena, druhá polovina bude těžena následujících čtyři až deset let. Oficiální webové stránky jsou czechcrowncoin.com.

Na začátku září bude zahájena první fáze distribuce 50 miliónů CZC pro občany ČR, kteří na základě registrace zdarma získají stanovený počet mincí. Další informace k distribuci zveřejní autoři později. Cílem projektu je podle nich podpora internetového podnikání v České republice.

Se čtvrtečním vydáním měny je zároveň uveden do provozu server, který je určen pro těžení měny. Po registraci se lidé mohou spolupodílet na těžbě již nyní. Server je dostupný z oficiálního webu.

Bitcoinů má být 21 miliónů

Digitální měny začaly ve větším množství vznikat před několika lety. Nejpopulárnější jsou tzv. bitcoiny, které vznikly v roce 2009. Stejně jako ostatní virtuální měny byly i bitcoiny vytvořeny tak, aby se nedaly ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Mince jsou získávány pomocí počítačů se specializovaným softwarem. Čím je sestava výkonnější, tím dokáže získat více bitcoinů. Mince jsou však uvolňovány stále pomalejším tempem. Počet bitcoinů v oběhu se má v roce 2140 ustálit na hodnotě 21 miliónů.

Bitcoiny se těší velké popularitě především coby prostředek pro investici, jedna virtuální mince má aktuálně hodnotu cca 12 tisíc korun. Kurzy však často kolísají. Evropský bankovní úřad kvůli tomu dokonce na konci roku varoval spotřebitele, že neregulované virtuální měny představují velké riziko. Jejich vklady totiž nejsou nijak chráněny. [celá zpráva]

Anketa

Zvažujete nákup vituální měny?
Ano, a už jsem i nakoupil/la
3,6 %
Ano, v budoucnu
13,3 %
Ne
83,1 %
Celkem hlasovalo 3798 čtenářů.

Související téma

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Reklama

Výběr článků

Načítám