Hlavní obsah

Prodejci elektroniky se zásobují, připravují se na poptávku škol

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Největší tuzemské e-shopy s elektronikou zvyšují zásoby výpočetní techniky. Připravují se na poptávku škol, které mají od svého ministerstva na podzim dostat peníze na nákup počítačů a dalšího vybavení pro výuku na dálku.

Foto: archív výrobce

Ilustrační foto

Článek

Alza.cz pro školy připravila i program s výhodnějšími podmínkami nákupu. Mall.cz chce zboží nabízet s odpovídajícími službami. Prodejci zvýšený zájem o notebooky a další techniku zaznamenali už na jaře, v posledních týdnech zájem znovu roste. Uvedli to zástupci internetových obchodníků.

Každá základní škola by měla do poloviny října podle ministerstva školství dostat na dovybavení IT technikou 20 000 korun na jednoho učitele. Celkem stát školám dá 1,2 miliardy korun. Počítače budou muset školy koupit do konce prosince.

Cílem je podle ministra školství Roberta Plagy (ANO) zajistit digitální učební pomůcky nejen pro učitele, ale zejména pro sociálně znevýhodněné žáky a žáky z vícečetných rodin, jimž by měla být škola schopna v případě omezení svého provozu vybavení půjčit.

Alza.cz podle své mluvčí Daniely Chovancové již s několika školami spolupracuje a řeší jejich možnosti. „Před startem nového školního roku jsme navýšili skladové zásoby notebooků a příslušenství, abychom jako prodejci mohli pružně reagovat na potřeby škol i domácností. Institucím navíc nabízíme v rámci programu Pro školy a stát speciální ceny, prodlouženou splatnost, podporu 24/7 nebo odbornou instalaci na dálku i na místě,” řekla Chovancová.

Zájem o tablety roste jen mírně, jasně vedou mobily

Hardware

Co největší zásoby se u dodavatelů snaží zajistit také e-shop Mall.cz. „Vzhledem k dopadům pandemie na asijskou produkci se ale může stát, že u některého sortimentu dojde k výpadkům,” uvedla mluvčí Mall.cz Pavla Hobíková. V posledních měsících je podle ní kvůli pandemii velký zájem hlavně o monitory, tiskárny, myši a klávesnice. Ještě větší čísla evidují u webkamer a mikrofonů, oproti loňskému roku se podle ní jedná až o stonásobný růst. „Souvisí to nejenom s častou prací z domova, ale také s domácí výukou,” vysvětlila.

Za 20 000 korun lze podle Hobíkové pořídit velmi kvalitní notebook nebo také například tři až čtyři tablety. Podle Chovancové lze za tuto částku koupit mnoho kvalitních modelů notebooků střední třídy určených pro domácnosti i základní modely pracovních strojů. Jejich parametry podle ní dostačují pro plnohodnotnou on-line výuku, dodala.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Zájem o kamery a fotoaparáty vadne

Někteří prodejci letos zaznamenali menší zájem o kamery a fotoaparáty. Elektronickými čtečkami, které lidé kupují také tradičně před dovolenými, se zásobili už...

Výběr článků

Načítám