Hlavní obsah

Koronavirus drtí mobilní trh, prodeje klesly o pětinu

– Stamford

Celosvětový prodej chytrých telefonů konečným uživatelům se ve druhém čtvrtletí kvůli koronavirové krizi meziročně snížil o 20 procent na 295 milionů přístrojů. Jedničkou na trhu byla jihokorejská společnost Samsung, těsně za ní následovala čínská firma Huawei. Informovala o tom výzkumná společnost Gartner na svých internetových stránkách.

Foto: Brendan Mcdermid, Reuters

Ilustrační foto

Článek

"Restrikce týkající se cestování, uzavírky obchodů a opatrnější utrácení za zbytné zboží během pandemie vedly k druhému čtvrtletnímu poklesu prodeje smartphonů za sebou," uvedl analytik společnosti Gartner Anshul Gupta. Poukázal nicméně na zlepšující se situaci v Číně.

Samsung podle údajů firmy Gartner vykázal ve druhém čtvrtletí meziroční pokles prodeje chytrých telefonů o zhruba 27 procent na 54,76 milionu přístrojů, zatímco prodej Huawei se snížil o necelých sedm procent na 54,13 milionu přístrojů.

Největším prodejcem smartphonů se stal Huawei. Sankcím navzdory

Mobil

Tržní podíl Samsungu tak klesl na 18,6 procenta z 20,3 procenta před rokem. Tržní podíl Huawei naopak vzrostl na 18,4 procenta z 15,7 procenta. "Výkony v Číně pomohly Huawei zabránit horšímu čtvrtletnímu výkonu," uvedl Gupta. "Huawei zvýšila své vedení v Číně, kde ve druhém čtvrtletí ovládla 42,6 procenta trhu se smartphony," dodal.

Třetí místo na světovém trhu s chytrými telefony obsadila americká společnost Apple s 13procentním podílem. Její prodej klesl pouze o 0,4 procenta na 38,39 milionu přístrojů. "Zlepšené podnikatelské podmínky v Číně pomohly Applu dosáhnout v této zemi růstu," uvedla analytička firmy Gartner Annette Zimmermannová. Apple podle ní těžil rovněž z uvedení nového telefonu iPhone SE na trh.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám