Hlavní obsah

Přechod na DVB-T2 bude pokračovat od července

Novinky, lez

Koronavirus přerušil přechod na nový televizní standard DVB-T2, na který se Česko připravuje už od loňského roku. Další vypínače vysílající stále ještě na první generaci digitálního pozemního vysílání se nicméně začnou vypínat už v červenci. Vyplývá to z informací Českých Radiokomunikací, které mají přechod na DVB-T2 na starosti.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

Jako první bude DVB-T vysílání ukončeno v západních Čechách na vysílačích Cheb – Zelená hora a Jáchymov – Klínovec, a to hned ve středu 8. července. Novinky původně mylně uvedly, že to bude už od 8. června. Následovat budou s přechodem na druhou generaci pozemního digitálního vysílání jižní Čechy a jižní Morava.

Češi si od DVB-T2 slibují především lepší obrazovou kvalitu

Internet a PC

Vůbec posledním vysílačem, který by měl být přeladěn ze stávajícího standardu DVB-T na DVB-T2, je vysílač Valašské Klobouky – Ploštiny. Stát se tak má 29. října. V tento den v podstatě první generace pozemního digitálního vysílání v Česku utichne.

„V podstatě dojde k prodloužení celého procesu o čtyři měsíce. Postup přechodu zůstává zhruba stejný, jen termíny se o čtyři měsíce posunou,“ uvedl generální ředitel Českých Radiokomunikací Vít Vážan.

Koho se přechod týká?

Je nutné zdůraznit, že se nucený přechod netýká každého. Zbystřit by měli pouze lidé, kteří přijímají signál prostřednictvím pozemního televizního vysílání. Uživatelů kabelového, satelitního a internetového vysílání se změny nijak nedotknou.

Jedinci přijímající televizní signál prostřednictvím klasické antény však budou muset přechod řešit. Je nutné mít buď televizor, nebo set-top box podporující standard DVB-T2.

Standard DVB-T2 představuje budoucnost

Jak na to

V obou případech je nicméně nutné dávat pozor na to, aby přístroj dokázal dešifrovat kodek HEVC (H.265). Pokud tento standard nezvládne přijímač přečíst, nebude prostřednictvím něj možné druhou generaci pozemního digitálního vysílání přijímat.

Pro Česko byl zvolen právě tento kodek, zatímco v některých zahraničních státech se používají jiné. Podporu kodeku HEVC (H.265), který je pro provoz v Česku nezbytný, je tedy vhodné před nákupem ověřit.

Řešením samozřejmě může být také přechod na jiný typ televizního vysílání, stále rostoucí popularitě se například v posledních měsících těší nejrůznější internetové televize. Tuzemští operátoři je totiž často přidávají do balíčků k mobilním paušálům a k pevnému internetu za symbolickou cenu.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám