Hlavní obsah

Postavte si domácí bezdrátovou síť

Novinky, Michal Němejc (michal.nemejc@novinky.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud máte ve své domácnosti více počítačů a chtěli byste mezi nimi snadno a rychle přenášet data či využít všechny pro přístup na internet, nejlepším řešením je vytvořit si jednoduchou počítačovou síť. Ta dnes už nestojí mnoho, a to ani v případě, že se rozhodnete pro bezdrátové propojení počítačů.

Foto: Marek Malůšek
Článek

Ne v každém domě je možné snadno položit kabeláž, a právě proto se v poslední době rozvíjí bezdrátové sítě založené na technologii Wi-Fi, která funguje v nelicencovaném pásmu 2,4 GHz. Jsou sice o něco dražší a pomalejší než klasické sítě, ale nabízí kromě absence obtěžujících kabelů také mobilitu, kterou oceníte především v případě, kdy vlastníte notebook či kapesní počítač.

S bezdrátovou sítí totiž budete moci pracovat či surfovat po internetu z jakéhokoliv místa ve vašem domě nebo bytě, eventuálně i na zahradě. Bez speciálních antén lze propojit s nejlevnějšími produkty počítače až do vzdálenosti 200-300 metrů na volné ploše. Uvnitř domů, mezi zdmi, se dosah sníží přibližně na 20-50 metrů.

Nejprve si zvolte rychlost

Pro bezdrátové sítě založené na technologii Wi-Fi v současné době existují dva základní standardy 802.11b a 802.11g, které se liší svoji rychlostí. Zatímco první z jmenovaných nabízí propustnost pouhých 11 Mbit/s, rychlejší varianta umožňuje přenášet data rychlostí až 54 Mbit/s.

Zatímco ceny nejlevnějších bezdrátových síťových karet začínají i pod hranicí 500 korun, za lepší modely určené pro rychlejší standard 802.11g zaplatíte skoro dvojnásobek. V dnešní době je k dispozici opravdu široké množství produktů a každý si tak může vybrat mezi interní (v podobě PCI karty) a externí síťovou kartou, kterou stačí jednoduše připojit do USB portu počítače či notebooku. Nejlepší volbou pro přenosné počítače jsou však karty určené pro zasunutí do slotu PCMCIA.

V případě, že potřebujete propojit pouze dva počítače, pak postačí v každém mít jednu bezdrátovou síťovou kartu a nastavit u nich tzv. režim "ad-hoc". Pro připojení více počítačů je nezbytné si pořídit speciální přístupový bod (tzv. Access Point). Ten vyjde přibližně na dalších 1500 korun a zároveň poslouží i k zabezpečení sítě, kterou ochrání proti neautorizovanému přístupu. Řada přístupových bodů navíc dokáže vzájemně propojit metalickou i bezdrátovou síť a využívat tak výhod obou sítí najednou.

Zabezpečení sítě je základ

Zabezpečení bezdrátové sítě v žádném případě nelze podceňovat. Na rozdíl od klasické sítě totiž nelze zcela přesně omezit její dosah a tak se může do vaší sítě připojit každý, kdo je v dosahu, tedy i úplně neznámý člověk z ulice před vaším domem. Již z tohoto důvodu je dobré pořídit si přístupový bod i v případě, že chcete propojit pouze dva počítače. Jedině ten totiž umožní omezit přístup do bezdrátové sítě na základě MAC adres počítačů. U síťových karet lze chránit přístup do sítě pouze heslem a šifrováním.

Řada majitelů domácích bezdrátových sítí si vůbec neláme hlavu s jejich zabezpečením a tak se často lze setkat s tím, že nejsou ani nejjednodušeji zabezpečeny a tudíž se do takové sítě může připojit úplně každý. Pokud vám tedy alespoň trochu záleží na vašich datech, je třeba nastavit alespoň základní ochranu, tzn. u síťových karet WEP šifrování a u Access Pointu přistup jen z povolených MAC adres. Každá síťová karta má tuto adresu jedinečnou a tudíž se do sítě nebude možné připojit z žádného jiného počítače, než který sami určíte.

Za zapůjčení síťových karet Edimax EW-7106PC, EW7126 PCI a přístupového bodu EW-7207APG děkujeme internetovému obchodu CzechComputer.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám