Hlavní obsah

Policie zatýkala na půdě univerzity počítačové piráty

ÚSTÍ N.L.
Aktualizováno

Kriminalisté při velkém zátahu rozprášili na půdě Univerzity J.E. Purkyně v Ústí nad Labem jeden z největších padělatelských gangů nelegálně rozšiřující software. Jednoho z pachatelů již policisté obvinili z trestného činu.

Foto: Novinky

Policie provedla další razii proti distributorům pirátských programů.

Článek

„Dvacetiletý muž byl obviněn z porušování autorského práva. Hrozí mu trest odnětí svobody až na dva roky,“ uvedla mluvčí ústecké policie Veronika Beranová.

Policisté softwarové piráty dopadli na základě anonymního oznámení. Podle mluvčí se nejednalo pouze o studenty ústecké univerzity, uživatelé byli z celé republiky. Univerzitní server využívalo 1700 stálých uživatelů, přitom se na něj ale mohlo připojit až 10 000 počítačových uživatelů.

Po zásahu policie přestal server na ústecké univerzitě okamžitě existovat. Jak informovala mluvčí této školy, Jana Šiková, musí nyní každý student využívající univerzitní síť, potvrdit a řídit se stanovenými pravidly chování v této počítačové síti.

Česká policie již ve vysokoškolském prostředí proti distributorům nelegálního software zasahovala dříve. Například loni v srpnu zabavila policie v Praze na Strahově dva počítače nabité pirátskými kopiemi softwaru, hudby a filmů.

Další zásah se uskutečnil loni v prosinci na stejném místě. Policie při razii zabavila programy v ceně desítek miliónů korun. Zadržela také sedm osob. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám