Hlavní obsah

Policie zabavila počítače za desítky miliónů. Novodobí zlatokopové kradli elektřinu

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tchien-ťin

Největší razii proti novodobým zlatokopům podnikla čínská policie ve městě Tchien-ťin. Načerno tam totiž odebírali elektřinu, kterou používali k dolování bitcoinů pomocí extrémně výkonných strojů. Výsledek? Zhruba 600 zabavených počítačů v hodnotě v přepočtu několika desítek miliónů korun.

Foto: Profimedia.cz

Takto vypadá farma počítačů stavěných na těžbu bitcoinů.

Článek

Na černé odběratele upozornili policisty pracovníci tamní elektrárny. Ti si všimli toho, že v dané lokalitě došlo v posledních týdnech k nebývalému nárůstu spotřeby proudu. Podle agentury Nová Čína šlo o největší krádež elektřiny za poslední roky.

Těžaři v severočínském městě Tchien-ťin stovkami počítačů zvedli spotřebu o bezmála 30 procent. Pracovník elektrárny při kontrole zjistil, že je elektroměr upraven tak, aby se jeho majitelé vyhnuli platbám za elektřinu. Proto byl celý případ okamžitě předán policii.

Šest stovek zabavených počítačů bylo postaveno výhradně k těžbě bitcoinů. Podobné sestavy se přitom prodávají za více než 100 000 korun, a celkově tak mají mají zabavené stroje cenu přesahující 60 miliónů korun.

Speciální matematické výpočty

Těžit bitcoiny a celou řadu dalších kryptoměn je možné prostřednictvím speciálních aplikací. Programy používají předem nastavené výpočty, jejichž výsledkem je zisk virtuálních mincí. Za ty je pak možné nakupovat prakticky cokoli.

K těžbě kryptoměn se používá hlavně specifická výpočetní síla grafických karet, které během kryptomanie značně podražily, a trh s těmito komponentami je tak do jisté míry deformován.

Foto: Profimedia.cz

Jeden stroj pro těžbu bitcoinů má zpravidla cenu přesahující 100 000 korun.

Výrobci na to zareagovali i tím, že představili grafické karty určené jen pro těžbu, které nemají žádný videovýstup. Pomine-li vlna zájmu o těžbu kryptoměn, bude tento nákladný hardware k ničemu.

Energetické nároky na těžbu jsou rok od roku vyšší, neboť bitcoiny jsou „raženy“ stále pomalejším tempem. Těžba jedné jediné mince tak může – s ohledem na výkon celé počítačové sestavy – trvat klidně i několik týdnů.

Právě energetické nároky nicméně představují ten největší kámen úrazu. Těžba bitcoinů totiž v současnosti přináší vyšší náklady, než jaká je jejich hodnota. A podle ekonomů se situace bude s každým dalším týdnem zhoršovat.

Právě proto hledají novodobí zlatokopové cesty, jak ušetřit na nákladech – například i černým odběrem elektřiny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám