Hlavní obsah

Pohádkové odstupné pro šéfku Yahoo bude nakonec nižší. Smutnit ale nemusí

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než miliardu korun měla získat šéfka Yahoo Marissa Mayerová jako odstupné ze své vedoucí pozice poté, co podnik koupí americký Verizon. Částka bude podle zprávy internetového gigantu pro americké úřady nakonec citelně nižší. Smutnit nicméně Mayerová rozhodně nemusí, stále jde o stovky miliónů korun.

Foto: Profimedia.cz

Současná šéfka Yahoo Marissa Mayerová

Článek

O tom, že Mayerová se funkce generální ředitelky vzdá, informovaly Novinky.cz již v dřívějším článku. [celá zpráva]

Už tehdy bylo zřejmé, že šéfka Yahoo dostane pohádkové odstupné. Přímo v její pracovní smlouvě totiž bylo ujednání, podle kterého měla získat 55 miliónů dolarů, tedy podle aktuálního kurzu bezmála 1,4 miliardy korun, pokud o místo přijde v důsledku akvizice.

A to se nyní skutečně stane, protože hlavní internetové aktivity Yahoo budou prodány americkému operátorovi Verizon.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Ředitel amerického operátora Verizon Lowell McAdam na veletrhu CES 2013 v Las Vegas.

Kvůli sérii skandálů, týkajících se především úniků uživatelských dat, je nicméně odkupní částka citelně nižší. Konkrétně měl podle předběžné dohody z loňského roku Verizon zaplatit 4,83 miliardy dolarů, tedy více než 124 miliard korun. Nakonec je však kupní cena nižší o 350 miliónů dolarů (9 miliard korun), celý obchod má tedy hodnotu 4,48 miliardy dolarů (115 miliard Kč).

A to je patrně i jeden z hlavních důvodů, proč Mayerová nakonec dostane citelně menší zlatý padák, i když to obchod zatím oficiálně nepřiznal. Mayerová by podle zprávy pro americké úřady měla dostat odstupné ve výši 23 miliónů dolarů, tedy bezmála 580 miliónů korun.

Málem to nevyšlo

I tak to lze považovat za úspěch, neboť po sérii skandálů visel nad osudem celé transakce několik posledních měsíců otazník. A to především kvůli skandálům, které vyšly najevo loni na podzim. V září podnik oznámil, že v roce 2014 byla z jeho serverů odcizena data z 500 miliónů účtů.

V prosinci pak zástupci Yahoo potvrdili, že došlo k největšímu úniku dat v historii webu. Ze serverů firmy byla ukradena miliarda přihlašovacích údajů. Odcizené informace mohou podle vyjádření podniku zahrnovat jména, e-mailové adresy, telefonní čísla, data narození a takzvané ověřovací otázky a odpovědi na ně.

V souvislosti s krádeží dat byli tento týden obviněni ministerstvem spravedlnosti dva agenti ruské tajné služby FSB a dva jimi najatí hackeři. [celá zpráva]

Z Verizonu se stane internetový gigant

Celý příběh má ale nakonec šťastný konec. Mayerová pohádkové odstupné dostane a Verizon za miliardy získá webový vyhledávač Yahoo a zároveň také e-mailovou poštu, která je na těchto internetových stránkách nabízena jako bezplatná služba. A samozřejmě také početnou základnu uživatelů, kteří tyto služby využívají.

Stane se tak z něj bez nadsázky internetový gigant. Vždyť služby Yahoo využívá podle serveru expandedramblings.com každý měsíc miliarda lidí. E-mailovou schránku má na tomto serveru 280 miliónů lidí, z toho 81 miliónů jich je z USA.

Yahoo si ponechá podíly ve společnostech Alibaba Group Holding a Yahoo Japan. Podle dřívějšího oznámení se navíc zbývající část podniku přejmenuje na Altaba. [celá zpráva]

Celý obchod by měl být dokončen ještě v letošním roce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám