Hlavní obsah

Počítač je na dovolené samozřejmostí pro dvě třetiny Čechů

Dvě třetiny Čechů si s sebou na dovolenou berou tablet, notebook či zařízení kombinující obojí, tzv. dva v jednom. Na dovolené pracují téměř dvě třetiny mužů, třetina pak intenzivně. Podíl pracujících žen je nižší, přesto i tak nadpoloviční. Vyplývá to z průzkumu společnosti Intel mezi 1200 uživateli mobilních PC v ČR a na Slovensku.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

"Z průzkumu vyplývá, že dny, kdy se lidé na dovolené zcela odstřihli od každodenní rutiny, jsou definitivně pryč. Stále více z nich touží sdílet své zážitky a zkušenosti v reálném čase a využívat technologie pro svoji zábavu a komunikaci. Samotné chytré mobilní telefony již řadě lidí na dovolené nestačí," uvedl manažer maloobchodního prodeje Intelu Martin Vařbuchta.

Z hlediska reálné mobility nejlépe vycházejí tablety, které si s sebou na cesty berou čtyři z pěti jejich majitelů. Obdobně je to u zařízení dva v jednom, které neopomene 69 procent majitelů. Jako nejméně mobilní z průzkumu vycházejí notebooky, které cestují přibližně s každým druhým majitelem.

Psychologové ale varují, že počítač by měl na dovolené sloužit jen k poučení či zábavě, nikoli k práci. "Aby si člověk odpočinul a vyčistil hlavu, musí odpočívat nerušeně alespoň dva týdny. I pouhé kontrolování e-mailů neumožní řádně zrelaxovat, pracovní programy a aplikace je proto lepší na dovolené vůbec neotevírat," podotkla psycholožka Markéta Hlaváčová.

Kontakt s rodinou prostřednictvím počítače

Nejčastější činností s počítačem na dovolené je udržování kontaktu s rodinou a přáteli doma přes e-mail či sociální sítě, kterou praktikuje 86 procent dotázaných. Následuje sledování oblíbených webů se 77 procenty, zprostředkování zábavy pro členy rodiny či přátele na cestě (73 procent) a sledování filmů a multimédií (69 procent). Nadpoloviční počet cestovatelů prostřednictvím počítače fotí a natáčí videa a hraje na něm hry.

"Pokud už vyrazíme na dovolenou bez počítačového zařízení, polovině lidí se po něm stýská. Největší stesk podle výsledků průzkumu možná poněkud překvapivě pociťují respondenti z nejstarší věkové skupiny padesátníků," dodal Vařbuchta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám