Hlavní obsah

Počet počítačových virů se přehoupl přes 100 tisíc

V letošním roce překročil celkový počet počítačových virů a další nebezpečné havěti stotisícovou hranici. Viry se již nejčastěji nešíří na disketách, jako v dávných dobách, ale prostřednictvím celosvětové sítě internet.

Článek

Jen v průběhu tohoto roku se minimálně pěti druhům virů podařilo vyvolat velkou virovou epidemii. Sem patří především viry MyDoom, Phatbot, Bagle, Netsky či Sasser. Posledně zmíněný virus dokonce napadl počítače Evropské komise.

Za novými viry stojí peníze

Podle Vladimíra Brože z antivirové firmy McAfee viry poslední dobou stále více slouží k obohacení jejich tvůrců. "Škodlivé kódy přestávají být cílem, ale čím dále častěji jsou prostředkem. Programátoři virů totiž zjistili, že svými výtvory mohou vydělávat peníze," potvrdila mluvčí společnosti Symantec Věra Petrtýlová. Celá situace je podle ní nebezpečná, protože možnost relativně snadného a špatně postihnutelného výdělku láká organizovaný zločin.

Podle Brože přibývá hromadně rozesílaných virů, které pro jejich tvůrce získají kontrolu nad napadeným počítačem. Síť takto napadených počítačů pak může sloužit například pro rozesílání nevyžádané pošty, tzv. spamu, a stává se objektem výnosného obchodu. Známy jsou i případy útoku hackerů, které si najala firma za účelem zničení konkurence, nebo vydírání prostřednictvím blokování webových stránek herního portálu.

Autoři virů mohou získat i citlivé údaje

Množí se také takzvané rybařící viry, které mají za úkol získat od napadeného uživatele například číslo jeho konta a heslo. V této souvislosti jsou oblíbené maily využívající sociálního inženýrství, tedy tvářící se například jako zpráva renomované banky či internetového obchodu. Podle Brože je stále více než třetina uživatelů schopná otevřít mail, u kterého je velká pravděpodobnost, že je zavirovaný.

Mnohé viry těží z neznalosti uživatelů, kteří jsou nepoučitelní, a stále otevírají pochybné zprávy ve své e-mailové schránce, pravidelně neaktualizují svůj antivirový program a neinstalují záplaty pro operační systém Windows.

Počet virů letos stoupl o 80 procent

Jen od března do srpna se o 80 procent zvýšil počet virů napadajících počítače s Windows. Na konci prázdnin jich McAfee evidovala přes 15 tisíc. Počet nebezpečných kódů napadajících konkurenční Linux se zvýšil z 350 na 380. Trojské koně zaznamenaly vzestup na 21 200 z 18 700 druhů. Zatímco na konci prvního čtvrtletí existovalo devět virů napadajících kapesní počítače PDA, koncem léta jich už bylo třináct.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám