Hlavní obsah

Pětina českých podniků má problémy s výpadky wi-fi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Více než pětina tuzemských firem má občasné problémy s výpadky wi-fi sítí. S nedostatečným signálem se potýká 38 procent podniků a 19 procent trápí malá propustnost sítí. Vyplývá to z letošního průzkumu společnosti Cisco mezi 900 firmami v ČR a na Slovensku.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zcela typickou slabinu podle technického ředitele Pavla Křižanovského představuje nesourodost sítě. „Často se setkáváme s tím, že firmy obměňují svoji wi-fi infrastrukturu živelně a nekoncepčně a vytvářejí si takovou zoo všemožných zařízení, která se velmi obtížně řídí, vzájemně se ruší a nefungují ideálně,” uvedl.

Problémy sítě může zesílit i nevhodné a slabé zabezpečení a špatná správa přístupů. Firmy, které přiznaly, že žádné zabezpečení sítě nemají, řeší mnohem více potíží, a to nejen s bezpečností. Například nestabilita a výpadky postihují 53 procent z nich, malá propustnost trápí 35 procent a bezpečnostním problémům čelí 29 procent z nich. Podobným úskalím mohou čelit i společnosti, u nichž se k jedné síti připojují nejen zaměstnanci, ale i příchozí návštěvníci.

Firemní wi-fi jsou přitom v Česku a na Slovensku poměrně moderní. Třetina dotázaných firem modernizovala bezdrátovou síť v minulém roce, dalších 43 procent v posledních třech letech. Nejpokročilejší standard, wi-fi 6, už provozuje bezmála 20 procent firem. Přesto i podniky, které investují do nového kvalitního vybavení, řeší spoustu zbytečných problémů nebo na ně mají zaděláno, dodal Křižanovský.

Bezdrátový internet do celého domu

Testy

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám