Hlavní obsah

Peprnet.cz, který získal státní dotaci 7,5 miliónu korun, skončil v dluzích

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Takřka po třech letech působení na českém internetu skončil kvůli zadlužení kontroverzní portál Peprnet.cz. Od začátku roku se vedení firmy nepodařilo sehnat investora, který by pomohl vyřešit problematickou finanční situaci. Internetové stránky jsou nyní nefunkční.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Televizní moderátorská dvojice Slávek Boura a Markéta Mayerová, kteří byli autoři webu Peprnet.cz.

Článek

Podle informací v insolvenčním návrhu jednatelky společnosti Silvie Horákové ukončil Peprnet.cz svou činnost letos prvního července. Firma prý přišla loni na podzim o řadu investic kvůli propukající ekonomické krizi a dostala se tak do vážných finančních problémů, které vedly k postupnému úpadku.

Kvůli zadlužení nebyla prý firma schopna platit nájem, ani zaměstnance. Proto mezi březnem a dubnem ukončila pracovní poměr se všemi zaměstnanci a spolupracovníky. Vypovězena byla také nájemní smlouva, kde se nacházelo sídlo společnosti. Výše zadlužení společnosti ale není známa.

Sporná státní dotace

Před třemi lety byl web Peprnet.cz často kritizován kvůli státnímu grantu ve výši 7,5 miliónu korun, který získal jako „lifestylový informační server“. Odpůrci dotace ale tehdy namítali, že jde o obyčejný bulvár, který by jako komerční subjekt neměl být státem podporován. Peprnet.cz měl přitom v lednu 2006 návštěvnost jen okolo 600 lidí denně.

Grant získala společnost od dnes již neexistujícího Ministerstva informatiky, které tehdy vedla Dana Bérová (US-DEU), v rámci takzvané Broadbandové strategie - projektu Národní strategie vysokorychlostního přístupu k internetu. Projekty byly financované z peněz, které stát získal z prodeje Českého Telecomu. Mezi projekty se rozdělovalo přes 600 miliónů korun.

Podle plánu autorů Peprnetu, televizní moderátorské dvojice Slávek Boura a Markéta Mayerová,  totiž celý projekt počítal s propojením mobilních telefonů a internetu, kdy čtenáři mohli posílat své příspěvky pomocí SMS a MMS zpráv, nebo prostřednictvím chytrých mobilních telefonů s podporou rychlého internetu. Na webu měly mít také svůj prostor celebrity, které by vyjadřovaly své názory a pocity bez jakýchkoliv redakčních úprav.

Reklama

Výběr článků

Načítám