Hlavní obsah

On-line hry: V herních turnajích na CeBITu se rozdělovaly milióny

Novinky, Michal Sztemon

Veletrh CeBIT není pouze o technologických novinkách, na své si přijdou i příznivci kompetitivního hraní. V turnajích ESL Extreme Masters a Samsung Euro Championship se hrálo o více než 6 miliónů Kč a vítězové si tak na svá konta připsali slušné sumy. Shrnutí a komentář k těmto akcím najdete v dnešním herním článku.

Článek

Novinky z domova

  • Legendární český W3 hráč Michael "Giacomo" Hladík, několikanásobný Mistr ČR a účastník mnoha významných zahraničních turnajů, se rozhodl ukončit svou herní kariéru. Působil např. v domácím AMD Cyber Teamu anebo v německých Mousesports, v poslední době už jeho výsledky nebyly tak dobré jako v minulosti. Rozhovor s Giacomem vám přineseme příště.
  • Domácí kvalifikace turnaje FIFA Interactive World Cup (společná pro ČR a SR) se blíží k závěru, již známe 28 z 32 finalistů, kteří si to rozdají koncem března o postup na světové finále do Berlína. Poslední dvě místa, kde se FIWC kvalifikace uskuteční, jsou Banská Bystrica a Košice, více informací najdete na www.fiwc.cz
  • Českomoravský svaz progamingu sdružující profesionální i amatérské hráče počítačových her oznámil na svých stránkách novinky týkající se poplatků za tzv. "zlaté účty". Členy asi nepotěší, že zlatý roční příspěvek nyní stojí 200 Kč (dříve 100 Kč), na oplátku se můžou těšit na volné hodiny zdarma v hernách PG Cyber Café a také na bonifikaci při zisku ČMSP bodů ve výši 50%.
  • Česká organizace Illusion pictures sdružující přední domácí tvůrce herních videí si připsala další úspěch na mezinárodní scéně. Do probíhajícího hlasování o nejlepší Counter-Strike: Source videa byla zařazena i dvě dílka od těchto tvůrců, a to Duke never gonna stop v kategorii nejlepší trailer a PhP & dL Furor Teutonicus v kategorii nejlepší střih.

Kvalifikace FIFA Interactive World Cup - Žilina

Novinky ze světa

  • Pořadatelé World Cyber Games oznámili na CeBITu brzké spuštění nové ligy o miliónové odměny. Soutěž ponese název E-sports League of Champions (ELC), má být obdobou fotbalové Ligy mistrů a bude se v ní hrát o 152 000 euro (téměř 4 milióny Kč). Do první sezóny bylo pozváno 8 Counter-Strike týmů a 8 W3 hráčů, pro další sezóny už si budou muset účastnické místo hráči zajistit v kvalifikaci.
  • Přímou konkurencí ELC je soutěž Championship Gaming Series, která se v Americe chytla (hlavně díky DirecTV), ale v Evropě si jí takové pozornosti nedostává. Draft hráčů pro druhou sezónu proběhl o víkendu v americkém Austinu, manažeři týmů mají možnost přebudovat své loňské týmy. Oproti loňskému roku došlo k několika změnám, novou hrou je Forza Motorsport 2, která nahrazuje Project Gotham Racing.
  • Není to ani měsíc, kdy se výborný švédský Counter-Strike hráč SpawN z týmu SK-Gaming loučil s fanoušky a chtěl uvolnit místo v týmu mladšímu Get_Rightovi, a už je vše jinak. Jeden turnaj (ESL Extreme Masters, SK skončili na 4. místě) přiměl zbytek týmu, aby Get_Righta zase posadil na lavičku a SpawN prožívá slavný návrat.
  • Populární multiherní klan Fnatic má řadu úspěšných divizí (např. Counter-Strike 1.6, Counter-Strike Source, Call of Duty 4), nyní k přibývá divize nová. Fnatic přijali do svých řad korejskou sekci ve hře Warcraft III, ta dříve působila pod jménem GO. Není to tak dávno, co Fnatic W3 sekci vyhodili, snad to tentokrát dopadne lépe.

Draft soutěže Championship Gaming Series

ESL Extreme Masters a Samsung Euro Championship na CeBITu

Veletrh CeBIT v Německu přináší řadu technologických novinek, stejně jako v uplynulých letech si na své přišli i příznivci elektronických sportů. V Hannoveru byly totiž odehrány dva velké turnaje (minimálně) evropského významu - ESL Extreme Masters a Samsung Euro Championship, dohromady v nich šlo o takřka 6 miliónů Kč. Zatímco turnaj ESL Extreme Masters navazoval na již odehranou základní ligovou část, do SEC se zapojili loňští účastníci turnaje World Cyber Games z Evropy. Čeští hráči se na CeBITu nepředstavili, jediným zástupcem domácí herní scény byli slovenští FU.sk, kteří hráli CS turnaj v rámci Samsung Euro Championship.

ESL Extreme Masters - Counter-Strike

Loni v tomto turnaji vyhráli polští Meet Your Makers, ti ale neprošli ligovou částí a museli vzít zavděk účastí v SEC. Hlavními favority byli švédští Fnatic a SK-Gaming, dobrý výsledek se čekal i od finského klanu Roccat. Velkou neznámou byla forma německých týmů Alternate a Mousesports a nakonec to byli právě Němci, kdo turnaj ovládl. Vítězství vybojoval klan Mousesports, když ve finále porazil korejské hráče z týmu e-STRO dvakrát 16:8. Německý triumf pak dovršilo třetí místo Alternate, favorizovaní Švédové zůstali pod stupni vítězů.

1. místo: Mousesports (Německo) - 50 000 dolarů

1. místo: Mousesports (Německo) - 50 000 dolarů2. místo: e-STRO (Jižní Korea) - 30 000 dolarů

3. místo: Alternate (Německo) - 15 000 dolarů

ESL Extreme Masters - Warcraft III

Stejně jako v případě Counter-Striku si postup na finále vybojovalo deset hráčů, favority na vítězství byli Korejci Lucifer a Lyn, hodně se čekalo i od Francouze ToDa a Holanďana Grubbyho. Právě tito čtyři hráči podle předpokladů obsadili první čtyři místa, o zlato si to rozdali Lyn s ToDem. Všechny tři jejich hry byly velmi vyrovnané, vyhrát ale mohl jen jeden a tím byl korejský hráč Lyn. Třetí pozici (a šek na 6 000 dolarů) vybojoval Grubby, bez medaile skončil Lucifer.

1. místo: SK.Lyn (Jižní Korea) - 20 000 dolarů

1. místo: SK.Lyn (Jižní Korea) - 20 000 dolarů2. místo: mouz.ToD - 10 000 dolarů

3. místo: MYM.Grubby (Nizozemí) - 6 000 dolarů

Polský Counter-Strike tým Meet Your Makers

Samsung Euro Championship - Counter-Strike

V turnaji SEC reprezentoval každou zemi pouze jeden tým, favority v CS turnaji byli Fnatic ze Švédska, emuLate z Francie a MYM z Polska. Nehrály se žádné základní skupiny, takže dost záleželo na losu, v úvodních kolech ale šlo spíš o vyřazování slabších týmů z Winners Bracket. Do finále se probojovaly dva nejlepší týmy loňského roku - Fnatic a MYM, stejně jako na většině velkých turnajů byli o něco lepší Švédové a vybojovali zlato. Bronzovou pozici pak získali francouzští emuLate, loňští překvapiví vítězové turnaje WCG.

1. místo: Fnatic (Švédsko) - 12 500 eur

1. místo: Fnatic (Švédsko) - 12 500 eur2. místo: Meet Your Makers (Polsko) - 7 500 eur

3. místo: emuLate (Francie) - 5 000 eur

Samsung Euro Championship - Warcraft III

Obhájcem titulu ve W3 soutěži SEC byl ukrajinský hráč HoT, hlavními dvěma favority na vítězství však byli Grubby z Nizozemí a ToD z Francie. Všichni tři se probojovali do semifinále Winners Bracket, dlouho to ale vypadalo, že jim rybník vypálí švédský hráč SaSe. V závěrečných zápasech turnaje ale Ukrajinec HoT ukázal, že tento turnaj mu opravdu sedí, když postupně vypráskal Grubbyho, ToDa i SaSeho a obhájil loňský titul.

1. místo: GG.HoT (Ukrajina) - 2 500 eur

1. místo: GG.HoT (Ukrajina) - 2 500 eur2. místo: mouz.SaSe (Švédsko) - 1 500 eur

3. místo: mouz.ToD (Francie) - 1 000 eur

V rámci SEC se soutěžilo ještě v dalších hrách (např. FIFA 08 nebo NFS ProStreet), tyto turnaje ale nebyly tak sledovány jako Counter-Strike a Warcraft III. Někteří účastníci hráli současně ESL EM i SEC, ale pouze ToDovi ve hře Warcraft III se to vyplatilo a dostal se v obou turnajích na medailové pozice.

Reklama

Související témata:

Související články

On-line hry: Aktuální informace o ESWC

Turnaj Electronic Sports World Cup (ESWC) si za pět předchozích let vybudoval slušnou pozici v Evropě i ve světě. Nyní francouzští pořadatelé oznámili přesun...

On-line hry: Nejlepší hráči roku 2007

Ve světových turnajích spolu soupeří stovky hráčů, na stupně vítězů se probojuje ale jen malá část z nich. Komu se to v roce 2007 dařilo nejvíce? To mapuje...

Výběr článků

Načítám