Hlavní obsah

On-line hry: KODE5 má na seznamu několik exotických celků

Novinky, Jakub Trulík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Týden relativního klidu, i tak by se dalo nazvat poslední dění ze světa progamingu. Především domácí scéna se s občasnými vyjímkami vyhnula razantním změnám, markantně viditelné je pouze zesilování řad crew.sk. Rovněž zprávy ze světa jsou až na jeden rozpad pozitivního charakteru. V hlavní části se podíváme na dosavadní kvalifikace pro ruské KODE5.

Článek

Novinky z domova

  • Manažeři občanského sdružení crew.sk si mnou ruce, obrození tohoto slovenského klubu zatím probíhá více než uspokojivě. Tento týden se jim podařilo získat TrackMania stáj známou jako wX s jejími zkušenými piloty jako Robi, HoMeR, SyseL, Tiger nebo i německým jezdcem crexem. Právě tito borci se nedávno postarali o senzační úspěch, když ve slovanské ESL lize ukořistili v široké konkurenci čtvrtou příčku.
  • Naopak jiný známý multiherní klan našich východních bratrů fofos.sk hlásí oslabení. O to se postarala česká organizace Confis, známá především díky angažování francouzské Counter-Strike 1.6 sekce dRu, když k sobě přetáhla ex-fofos Call of Duty 2 tým. Čerstvými akvizicemi Confis jsou tedy hurvajz, bogu, firykz, fabio a loolz. Za tímto transferem stojí údajně neshody mezi hráči a vedením, jež nemá problémy pouze v CoD2.
  • K nevídanému kroku se uchýlila Call of Duty 4 sekce NecroRaisers. Jeden z NR nováčků, jenž k nejstarší tuzemské organizaci přišel z DEFEATERS, se rozloučil se zkušeným cruzem, jenž podle ostatních nedisponoval dostatečným časem na trénink a překvapivě na jeho místo dosadil Slovince oxjEEE, kterého jsme naposledy mohli vidět u Team Elite Playing. Samotní hráči si změnu pochvalují, vše klape, jak má a navíc si procvičí angličtinu.
  • Se silnou sestavou do nového ročníku domácích lig vyrukoval slovenský Counter-Strike 1.6 celek PERUN PG, jenž se blýsknul především ziskem bronzu na finále Undzwei ProGamingShop ligy. Z neuvedených důvodů opouštějí kádr PPG opory Kap1 a Mitqo. Fanoušci ovšem nemusí smutnit, protože jejich nástupci je zajisté nahradí více než dostatečně. Jedná se totiž o reprezentanty Slovenska a bývalé členy DEFEATERS Bafa a nima. Ti se kolem tohoto nenápadného, ale ambciózního klubu motali už v minulosti, tudíž by se měli s trojicí shrkz1, enorm a Stanley rychle sehrát.

Se slovenskými Perun PG se na finále Undzwei původně počítalo spíše jenom do počtu. To však hráči vyvrátili porážkou v současnosti nejsilnějšího celku u nás.

FOTO: U2

Novinky ze světa

  • Přední švédský Counter-Strike 1.6 tým Blank definitivně končí. Smutná zpráva o sympatickém celku, jenž dokázal potrápit i světovou špičku, obletěla všechny herní portály a už samotné reakce nadšenců této akční střílečky daly najevo, o jakou ztrátu se jedná. Postupný rozklad celku byl započet zhruba před měsícem, kdy konkurenční fnatic přetáhli z Blank vycházející hvězdu Guxe. Vše pak bylo završeno ztrátou motivace zbylé čtveřice face, Snajdan, niko, threat.
  • Další ze šťastných navrátilců ke klanovému hraní Warcraft 3 je legendární korejský zástupce nemrtvých FoV. Vítěz turnajů ZOTAC #71, #72 a zároveň momentální osmička vysoce prestižní ligy NGL ONE podepsal koncem minulého týdne smlouvu s německou organizací mousesports, u níž doplní Číňany TH000a, Fly100% a Němce HasuObse.
  • Zajímavá a exotická cesta čeká bývalou DotA sekci ruských Rush3d. Poté, co se sestava ARS-ART, Vigoss, PGG, Ve!N!, NS ocitla bez vedení a musela spoléhat pouze na své vlastní schopnosti, byla oslovena dosud nezveřejněnou čínskou organizací, jež jí nabídla odcestování do města poblíž Shanghaie, kde by měla být placena za soupeření s místními celky. Rusové samozřejmě šanci stát se profesionálními progamery neodmítnuli a už si pomalu balí kufry. Evropské scéně ale nezmizí zcela z očí, zavítat by sem měli na všechny větší akce.
  • Zpátky do aktivních služeb se hlásí dánský top Counter-Strike: Source klub ROCCAT. Vítěz poslední z edice největší off-line párty na světě DreamHack Winter se vrací téměř v nezměněné podobě. Vedle borců jIMMyho, rytmeho, eXceho a orgy chybí pouze FeTiSh, jenž se během odpočinku ostatních stal součástí britské organizace Team CoolerMaster, v níž zastává pozici náhradníka. Jeho místo zaplnila staronová posila inCre, jež se se zbytkem zná z působení u Meet Your Makers.

Dánští xoxo se po dlouhém působení bez organizace usídlili u svých skandinávských kolegů z Roccat.

FOTO: roccat

Prestižní turnaj i za účasti exotických a týmů

Minulý týden byly po celém světě zahájeny kvalifikační souboje pro jednu z největších Counter-Strike 1.6 událostí letošního roku. Vyvrcholení KODE5 by se mělo stejně jako loni konat koncem května v Moskvě a to za účasti jak osvědčených týmů, tak i těch relativně neznámých. Vše odstartovalo v USA a dále pokračovalo v Rumunsku, Portugalsku, Peru, Srbsku a Austrálii.

Americká KODE5 kvalifikace byla první a zároveň jednoznačně nejostřeji sledovanou akcí. Nebývalý zájem byl způsoben především návratem několika hráčů a týmů ke starší z verzí Counter-Strike. Mezi hlavní favority tamějšího turnaje patřily celky Evil Geniuses, compLexity, Gravitas, x3o a Pandemic.

Už z tohoto výčtu je zřetelné, že bylo o co stát. Pořádné zklamání zde zažili EG a coL, jejichž hráči vypadli shodně s Frag Dominant, kteří nakonec brali skvělé třetí místo po prohře se stříbrnými x3o. Zlato zaslouženě ukořistili suverénní Gravitas Gaming.

Gravitas Gaming předvádějí skvělé výkony stabilně již několik posledních měsíců. Že doma nemají konkurenta předvedli i na KODE5 kvalifikaci. Na samotném finále budou patřit mezi širší favority.

FOTO: KODE5

Program následně pokračoval v Rumunsku, kde se utkalo hned 32 nejlepších klanů domácí scény. Ani jednomu z nich se ale nepodařilo zaskočit papírově nasazené a o bednu se tak podle očekávání utkali The Elder Gods, IGG a neXtplease.

Důvod k radosti měli zejména prvně zmínění, kteří si poradili s druhými IGG i třetími neXtplease. Ve stejný den se soutěžilo také v Portugalsku, kde nebylo až na finálové utkání mezi k1ck eSports a exotic na co koukat. Úspěšnějšími byli ve vyrovnaném klání zkušenější a známější k1ck, kteří se tak stali třetími jistými účastníky KODE5.

S makedonskými borci z ENTITY se bude na ruském finále počítat spíše do počtu. I oni ale mohou zaskočit, protože jejich hru nemají favorizované celky z Evropy jak nastudovat.

FOTO: KODE5

V Evropě kvalifikace zůstala ještě na makedonsko-černohorské derby, které se paradoxně uskutečnilo v Srbsku s neúspěšným představením domácích zástupců. Všechny kluby totiž podlehly pozdějším mistrům ENTITY z Makedonie a vicemistrům eu4ia z Černé Hory.

Poté se série přesunula do latinskoamerického Peru, v jehož hlavním městě Limě mezi sebou soupeřili zejména vyslanci z Mexika a právě Peru. Na samotný vrchol vystoupali domácí Artyk, jež těsně 2:1 přemohli konkurenční XIX. Vše bylo završeno v Austrálii, kde jako na všech tamějších soutěžích znovu bodovali Immunity, kteří se představí i na čínské zastávce ESWC.

Reklama

Související témata:

Související články

On-line hry: VeryGames znovu bodují

Neuplynul ani celý týden a francouzští VeryGames si na své konto připsali další cenné prvenství. V konkurenci evropské špičky brali zlato na EMS III. Pozadu...

Výběr článků

Načítám