Hlavní obsah

On-line hry: Hrají si a vydělávají

Novinky, Michal Sztemon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minule jsme se věnovali 3D hře Counter-Strike, dnes je na řadě nejoblíbenější strategie dneška - WarCraft III. Dozvíte se základní informace o hře, tipy a triky pro vás si vzal na starost jeden z nejlepších W3 hráčů u nás - BTeam | Lord.Chick. Samozřejmě ani dnes nebudou chybět aktuální informace ze světa profesionálního hraní počítačových her.

Foto: Petr Mráček

IAGO - nový muzikál Janka Ledeckého

Článek

Zprávy z domova

  • Česká kvalifikace ve hře NHL 2004 je v plném proudu. Někteří favorité si už stihli připsat porážky s neznámými hráči, takže určitě bude 4. 12. od 8:00 v pražském Bontonlandu na co koukat. Pokud budete mít cestu kolem, přijďte se podívat na jednu z nejpopulárnějších progamingových her na reprezentační úrovni, hráči soutěžící o dvě letenky do Spojených Států na Mistrovství světa vaše povzbuzení určitě ocení. 
  • Jsou známi finalisté české ligy ESL v Counter-Striku. V LAN finále o celkem 240 000 Kč si zahrají klany BlackTrains, nEophyte, Ostep a iii.
  • V jednom z prvních českých WarCraft III turnajů zaměřených na hraní systémem 2on2 si vedla nejlépe dvojice klanu BTeam BuchTa a zEro. Ve finále hráči BTeamu porazili své klanové kolegy Airvashe a Lord.Chicka.
  • V pondělí 1. 12. od 16:00 se koná v PG herně Prodigy tisková konference klanu NecroRaisers, kterou bude živě přenášet portál Seznam. Dozvíte se zajímavé novinky z klanu a zároveň bude představena nová tréninková místnost hráčů NecroRaisers.

Zprávy ze světa

  • Až v exotické Jižní Koreji se konal velký mezinárodní turnaj ve hře StarCraft: BroodWar. V souboji o prize-money v celkové výši $ 26,000 byl nejúspěšnější hráč IntoTheRainb0w, reprezentant domácí Koreje. V porovnání se zdejší situací v propagaci her (týdně dvacetiminutový pořad na České Televizi) jistě překvapí, že v Jižní Koreji mají tři celoplošné kanály specializované pouze na StarCraft. Záznamy z těchto televizí stahují prostřednictvím internetu hráči po celém světě.
  • Svůj vstup na Counter-Strikovou scénu ohlásil klan NoA. Jeho hráči (tři Norové, Kanaďan a Američan) mají k dispozici pronajatý dům ve Spojených Státech, hernu a pravidelný plat. Uvidíme, jak si povedou v konkurenci se zavedenými klany, ale předpoklady a podmínky k tomu mají jistě výborné.
  • Známá vývojařská firma Blizzard finišuje ve svých přípravách hry World of WarCraft. Populární multiplayerová RPG (Role-Playing Game) hra už měla být uvolněna, ale zatím si musíme ještě počkat.

Představení hry: WarCraft III

Tentokrát si blíže představíme nejpopulárnější strategii dnešních dnů WarCrafta III. W3 navazuje na svého předchůdce WarCrafta II, kterého si z období před pěti šesti lety musí pamatovat každý správný pařan. Ale zpět do přítomnosti, alespoň stručně k rasám, které si můžete vybrat ve hře.

První na řadě jsou logicky Lidé, kteří jsou patrně nejblíže naší představě o pojetí války s rytíři či střelci, zatímco nad hlavami jim krouží griffini. Pokud jste začátečníci a nevíte kam šáhnout, možná oceníte informací, že prvních šest hráčů na posledním turnaji CPL Europe hrálo právě rasu lidí. Druhou variantou jsou Noční elfové, kteří spoléhají na přírodní síly a bytosti. Speciálně ochránce přírody jistě potěší, že elfové jako jediní netěží dřevo vykácením lesů, ale jen odsávají stromečkům mízu. Výhodou elfů je mobilita hlavních budov (stromů), které můžou v případě potřeby vykořenit a posunout se o kus dál. Další na řadě jsou Orkové, dříve jednoznačně nejsilnější rasa. Orkští bojovníci spoléhají především na hrubou sílu (třeba na nejsilnější pozemní jednotku ve hře - taureny) a své elitní hrdiny Far Seera a Blademastera, ale i orkští šamani dokáží soupeře pozlobit. Poslední rasou jsou Nemrtví - v minulosti poněkud podceňovaná rasa se s vydáním datadisku Frozen Throne dostala znovu do popředí zájmu. Základní bojovou jednotkou nemrtvých jsou ghoulové, kteří dokáží kromě zabíjení soupeřových jednotek i těžit dřevo. Ghouly jistí ze zálohy "pavouci" či gargoylové. A opět jedna informace pro zájemce - nejlepší český hráč WarCrafta III nEph.Giacomo si vybral právě nemrtvé...

Potřebný hardware: PC s procesorem min. 400 MHz, 128 MB RAM, grafická karta 8 MB

Potřebný software: WarCraft III: Frozen Throne (cena cca 900 Kč)

Tipy a triky:

  • Je naprosto nezbytné udržet si naživu hrdiny, hrdina s vyšší úrovní je schopen sám zdecimovat nepřátelskou armádu.
  • Ukládejte si jednotky a budovy pod čísla (CTRL + číslo), mnohem lépe můžete ovládat armádu i produkci jednotek.
  • Je důležité znát všechny mapy, zejména tzv. creepy (neutrální potvory). Právě na nich hrdinové nejsnadněji získají své levely, ale je nepříjemné, když při tom utrpíte významné ztráty.
  • Zkoumejte, zkoumejte. Podobně jako v jiných strategiích je téměř nezbytností vědět, co váš soupeř kuje, abyste se na to mohli připravit. Není nic horšího než mít špičkovou pozemní armádu, kterou nepřítel vystřílí beze ztrát ze vzduchu.
  • Pokud se chcete skutečně zlepšit, téměř všude na Internetu jsou k dispozici záznamy her špičkových hráčů. Replaye vám rovněž pomůžou připravit se na konkrétního soupeře. 

Žebříček ČMSP ve hře StarCraft: BroodWar

Minule jsme si rozebrali situaci na české Quake 3 scéně, tento týden se podíváme na StarCrafta. SC:BW hrají lidé po celém světě už více než pět let a jak jsem se již zmínil v úvodu, nejvíce přívrženců má v Jižní Koreji. U nás televizní kanály specializované na počítačové hry (zatím) nejsou, ale i nedávný úspěch nEph.Destroyera na evropském turnaji v Paříži ukázal, že se StarCraftu v České republice daří.

PořadíPřezdívkaJménoPříjmeníBody
1.nEph.DestroyerMarekHradil717
2.CDS)BlooderAdamKroupa514
3.BaB[MG]MarekŠťastný375
4.Crow[MG]JakubSedláček229
5.CDS)Dark_CalebDavidKučera165
6.nEph.SvenMartinBuš116
7.CDS)GantriorTomášPánik85
8.CDS)DarkTomᚊanda65
9.Da)Devil[inor]OndřejBalušek52
10.Da)myst[inor]DanielHonzik50

Na prvním místě je po zásluze právě Destroyer, který si jej udržel i přesto, že v době konání InvexCupu byl na turnaji WCG v Koreji. Stříbrnou pozici si vítězství na InvexCupu zajistil CDS)Blooder, těsně za ním je jeho finálový protivník z Invexu BaB. Již s větším odstupem se na 4.-6. místě objevují znovu členové klanů nEophyte, MeGame a Czech Demolition Squad. Klan CDS může těžit ze své vyrovnanosti a možná to bude právě on, který vyhraje titul v soutěži Top 5 o nejlepší česko-slovenský klan.

Klan: BTeam

Tentokrát si představíme klan BTeam, který působí v progamingu již zhruba 3 roky. Před třemi lety byl BTeam čistě Counter-Strikovým klanem, který sice patřil mezi nejlepší pětici v České republice, ale na ty úplně nejvyšší stupínky nedosáhl. Hráči i vedení klanu si uvědomovali, že snadněji vejdou ve známost a lépe přesvědčí sponzory, když se budou věnovat více hrám, a tak posléze rozšířili svou působnost i na StarCraft: BroodWar či Quake 3. V současnosti pod vedením manažera Jana Šimíka fungují sekce Counter-Strike (2. místo v AMD PG lize) a WarCraft III (3. místo Lorda.Chicka na InvexCupu). Právě s Chickem jsem si promluvil nejen o jeho působení v BTeamu.

Ahoj, mohl by ses představit našim čtenářům?

Ahoj, jmenuji se Martin Vítek, je mi 24 let, jsem student a připravuji se na státní bakalářskou zkoušku z oboru mezinárodního bankovnictví. Ve světě progamingu jsem spíše znám jako Lord.Chick.

Teď jsi členem klanu BTeam, co to pro tebe znamená?

Hmm, hodně věcí, zejména však jisté zázemí. V BTeamu jsou nejen dobří hráči, ale i super lidi, které znám už hodně dlouho a rozumím si s nimi. Od doby přestupu do BTeamu jsem trošičku změnil pohled na hraní a to díky sponzorům, kteří financují LAN akce a další věci, které jsou přínosem jak pro mě tak pro ostatní v teamu. 

Kdysi jsi hrál StarCrafty, v čem je WarCraft lepší?

StarCrafty jsem opravdu hrál a to hned několik let. WarCraft není lepší nebo snad horší hra, je to úplně jiná hra, nedá se to srovnávat. Každá hra má své pro a proti. WarCraft hraji proto, že je to nové, proto, že mě to baví a protože mám rád strategie a Fantasy svět. Strategie, to je prostě moje gusto :o)

Oproti minulosti nedosahuješ na úplně nejvyšší umístění, zlepšili se ostatní?

Stoprocentně ano, ale musím také říct, že já jsem se bohužel zhoršil a to diky několikaměsíční neaktivitě a postupně se to snažím dohnat. Ale když se chce, tak všechno jde, základ všeho je praxe. Jak se říká, učit se, učit se, učit se a i strategie se člověk učit musí. Musí na sobě pracovat aby něčeho dosáhl. Je to jako v životě, i když tohle hraní je bráno více jako zábava než práce či učení.

BTeam poměrně nedávno obměnil vedení klanu, myslíš, že to bude mít pozitivní dopady?

Pozitivní dopad už to má. Máme podepsané hráčské smlouvy a je vidět, že klan někdo vede a stará se o nás hráče. Výborně to bylo vidět např. na Invexu. Všichni měli jednotný dres, táhli  za jeden provaz, a to je v kolektivních hrách to nejdůležitější. Tehdy jsem zrovna zvažoval, zda vstoupím do BTeamu a tento fakt mě spolu s lukrativní nabídkou přesvědčil a nyní již hájím barvy tohoto týmu. Jsme skvělá parta a sponzoři, kteří se pomalu ale jistě začínají rýsovat, ji ještě utuží. Všichni se totiž těšíme, až pojedeme na velké zahraniční LAN turnaje, kde načerpáme nové zkušenosti. Ty pak zužitkujeme na Mistrovství ČR v počítačových hrách a staneme se Mistry České republiky! Alespoň v to doufám.

Reklama

Související témata:

Související články

On-line hry: NecroRaisers si platí trenéra

Vážení čtenáři, v tomto pravidelném seriálu vám budu každý pátek přinášet informace ze světa profesionálního hraní počítačových her. Postupně byste se měli...

Výběr článků

Načítám