Hlavní obsah

On-line hry: NecroRaisers si platí trenéra

Novinky, Michal Sztemon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vážení čtenáři, v tomto pravidelném seriálu vám budu každý pátek přinášet informace ze světa profesionálního hraní počítačových her. Postupně byste se měli dozvídat, jaký rozdíl je mezi hraním jednotlivých her "jen tak pro zábavu" a na soutěžní úrovni. V prvním dílu se budeme více věnovat Counter-Striku a nejlepšímu českému klanu - NecroRaisers.

Foto: Beáta Sklářová

I na Noci vědců uvidíte chemickou show.

Článek

Zprávy z domova

  • První velkou českou online soutěž v nové progamingové hře Vietcong vyhrál klan Brothers in Arms, když ve finále porazil FTL 2:0 na zápasy (2:1 a 4:0). Po vítězství na turnaji InvexCup je to druhý velký úspěch tohoto českého klanu.
  • Klan NecroRaisers (konkrétně jeho CS divize) jako vůbec první v České republice zavedl placenou funkci trenéra. Martin "z-man" Kostka bude mít za úkol připravovat hráče na důležité turnaje.
  • Hledání nejlepšího česko/slovenského týmu ve StarCraft:BroodWaru pokračuje: CDS - MeGame 4:2, DA.Inor - SGA 5:0. Další zápasy se odehrají příští týden.

Zprávy ze světa

  • Na turnaji CPL Europe v Dánsku neuspěli čeští a slovenští hráči WarCrafta III, nEph.Giacomo a SGC|Tiger-4 skončili až na děleném 25.-32. místě, SGC|Frido vypadl ve skupině. Nejlepší zápasy předvedl a sumu 3500 euro si zaslouženě odnáší domácí hráč MyM]Bjarke, který ve finále porazil Švéda s přezdívkou Survivor 2:0 na zápasy.
  • Ve stejném turnaji si zahráli i hráči Counter-Striku, bohužel bez české účasti. Vítězství si zajistil švédský tým Schroet Kommando, který ve finále vyhrál nad dalšími Švédy z klanu Gamepoint.AMD v poměru 13:10. Vítězný pětičlenný tým si mezi sebe rozdělí kulatou sumičku 10000 euro.
  • Byly oznámeny detaily akce Cyber-X Gaming, která se uskuteční v lednu v Las Vegas - celkem budou mezi soutěžící rozděleny ceny v celkové výši 460000 dolarů ve hrách Counter Strike, Warcraft III, Unreal Tournament 2003, Return to Castle Wolfenstein a America's Army. Celkem slušné peníze za hraní počítačových her, že?

"Nová" progamingová hra: NHL 2004

Není to tak dávno, kdy vyšel nový hokej od sportovních bohů z firmy EA Sports a už jsou zde příležitosti, jak využít svůj talent nebo píli a poměřit své síly s dalšími oponenty. Ve spolupráci ProGamers, Novinek a fanouškovského portálu CZ NHL se totiž rozjíždí Novinky.NHL 2004 PG liga, ve které se každé tři měsíce bude rozdělovat 10 000 Kč. Prosadí se staří známí z NHL 2002 a 2003 nebo se na vrchol dostane někdo úplně nový? Na to si musíme počkat až do začátku ledna, ale pro nedočkavce je zde ještě jedna možnost, jak si hned teď vyzkoušet svůj um v praxi. Chystá se totiž kvalifikace na světový šampionát ve hře NHL 2004, přičemž první dva z národní kvalifikace mají zajištěny letenky do Spojených Států. Registrovat do online předkola se můžete do neděle 23. listopadu na adrese nhl@progamers.cz, kde uvedete své jméno a příjmení, přezdívku a datum narození. Samotné národní finále pro 32 postupujících z předkola se uskuteční v BontonLandu dne 4. prosince.

Představení hry: Counter-Strike

Je jen málo her, které znají i lidé mimo komunitu, ale týmová 3D střílečka Counter-Strike je určitě jednou z nich. Ve hře, která je postavená na kvalitním enginu Half-Lifa, proti sobě bojují dva pětičlenné týmy - Terrorists (Teroristé) a Counter-Terrorists (Protiteroristické policejní jednotky). Z původních čtyř typů map (ochrana VIP, osvobozování rukojmích, útěk z vězení a detonace důležitého objektu) se v současné chvíli hraje pouze posledně jmenovaný, kdy cílem teroristů je položit bombu na jednom ze dvou určených míst a cílem policejních sil naopak její zneškodnění.

Samozřejmě jako téměř ve všech 3D hrách rozhodně není na škodu eliminace všech protivníků :o) , ale vyhrát lze i bez ní pouhým splněním úkolu. Jak jsem zde již podotknul, hra se na soutěžní úrovni hraje takřka výlučně v týmech pět proti pěti, na veřejných serverech si můžete střelbu či pohyb po mapě vyzkoušet sólo, ale rozdíl v pojetí hry je znatelný. Přece jen málokdo nastaví kůži za někoho neznámého, zatímco v tzv. clanwaru (tedy soutěžním zápase 5on5) jsou klamné útoky v rámci snahy o zmatení nepřítele klíčové.

Potřebný hardware: PC s procesorem min. 800 MHz, 128 MB RAM, grafická karta min. GeForce 2, kvalitní myš + podložka, sluchátka

Potřebný software: Half-Life (cena cca 500 Kč), jeho mód Counter-Strike je k dispozici zdarma na Steampowered.com.

Tipy a triky:

  • Na rozdíl od jiných 3D her je zde přesnost střelby výrazně ovlivněna tím, jestli běžíte, stojíte nebo dřepíte. Pokud chcete někoho zabít na větší vzdálenost, zastavte se, dřepněte si a miřte na hlavu.
  • Jak jsem již psal výše, není nezbytně nutné vystřílet celý nepřátelský tým. Pokud se poslední nepřítel někde schovává, raději splňte úkol, vyhrajete hru pro sebe i svůj tým.
  • Vždy na začátku kola si můžete koupit zbraň a vybavení, samozřejmě pokud máte peníze. V případě finanční nouze je lepší jedno kolo nekoupit nic (= eco) a v dalším kole plnou výbavu než jít dvakrát za sebou se slabou zbraní a bez kevlaru.
  • Opakovací sniper puškou nezabijete nikoho ani se zoomem, akorát budete pro smích. Standardním vybavením je útočná puška (M4A1 za CT, AK47 za T), rozhodně její koupí nic nezkazíte a i když vás třeba zabijí, aspoň zbraň poslouží vašim spoluhráčům.
  • Zdi jsou v Counter-Striku průstřelné, takže pokud tušíte, kde za dveřmi nebo zdí je váš nepřítel, zkuste jej pokropit dávkou skrz. Určitě bude překvapen.

Žebříček ČMSP ve hře Quake 3

Každý týden vám nabídnu pořadí TOP 10 v některé hře, za nejobjektivnější ohodnocení hráčů se dá považovat žebříček ČMSP (Českomoravského svazu progamingu), který bere v potaz pouze výsledky a nikoli názor "odborníků". Přesto však občas některé pořadí závislé na hodnocení poroty přinesu, ať je můžete navzájem porovnat. Ale nyní již k žebříčku ve hře Quake 3, který bude první na řadě.

PořadíPřezdívkaBodyZměna
1.[TA]Tyfoon585+425
2.MG|Desta470+370
3.[TA]SPYD3R223+123
4.NR.IntEgrity200+200
5.JZD-ZUBB125+89
6.[TA]Hellth82+22
7.[TA]xicht38+30
8.[TA]LCLI25+5
9.MYSH.5720+20
10.Mzik19+11

Jak si můžete všimnout sami, pořadí v první desítce ovládl klan Total Annihilation, který má v žebříčku pět členů. Na nejvyšším stupínku je [TA]Tyfoon, vítěz letošního InvexCupu, těsně za ním se drží Desta z klanu MeGame. Právě tito dva na většině turnajů spolu bojují o první místo a podle zákulisních informací jsou rivaly nejen ve hře, ale i v reálném životě. Za nimi s odstupem více než 200 bodů následují SPYD3R, Inta a další členové TA. Uvidíme, jak se do žebříčku promítnou plánované turnaje a jestli si Tyfoon udrží před Destou první místo.

Klan: NecroRaisers

Jako první se dostali na řadu NecroRaisers, tedy jeden z nejstarších klanů v České republice. Už od ledna 1997 se pohybují na scéně, ale z původního čistě Quake týmu se přeměnili na zřejmě nejúspěšnější multiklan v České republice. Tomu napomohla i přeměna klanu na občanské sdružení, které má svého předsedu i představenstvo. Jestli je to cesta, kterou budou muset nastoupit i ostatní hráči, pokud chtějí na úrovni vyjednávat se sponzory, uvidíme, ale  zatím to NecroRaiserům vychází. Promluvil jsem si s jedním z členů Counter-Strike sekce, Tassem a zjišťoval, jak to u nich chodí.

Můžeš se nám ve stručnosti představit?

Ahoj, jmenuji se Miro Kolínsky, mám 19 let a studuji v Praze na FEL ČVUT. Fanoušci CS-ka mě ale znají spíše pod přezdívkou NR.Tasso.

Jsi členem klanu NecroRaisers, pověz nám o klanu něco víc.

NecroRaisers je profesionální multigamingový klan, za kterým stojí zvuční sponzoři AMD, MSI a LEVI. Máme v současnosti 5 sekcí ve hrách Counter-Strike, WarCraft III, Unreal Tournament 2003, Quake 3 a Vietcong.

A jaké jsou cíle CS sekce NecroRaisers?

Pokud bych měl hovořit o tom, čeho bychom chtěli dosáhnout, rádi bychom se vypracovali mezi nejlepší pětku v Evropě a při kvalitním tréninku a s podporou sponzorů by se nám to mohlo podařit.

Kvalitní klany jezdí na turnaje do zahraničí, chystáte se i vy někam?

Nejbližší zahraniční turnaje, na kterých NR uvidíte, budou evropské kvalifikace turnaje CXG Las Vegas a turnaje CPL v Dallasu, které se budou konat v Řecku resp. v Turecku. Ve spolupráci s našimi sponzory uvažujeme o možnosti jet přímo na turnaj do Las Vegas bez kvalifikace, ale zatím nevíme, jestli všichni dostaneme víza do Spojených států.

Nedávno probleskla zpráva, že máte nového trenéra, co si od toho slibujete?

Je jen málo lidí, které bych v NR viděl raději než z-mana, určitě se s jeho pomocí zlepšíme a budeme dobře připraveni na konfrontaci se světovou špičkou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám