Hlavní obsah

Obama: Sony udělala chybu, když stáhla promítání filmu kvůli hackerům

– New York • Aktualizováno

Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) v pátek oficiálně obvinil KLDR, že podnikla hackerský útok na společnost Sony Pictures. Pchjongjang se tak snažil zabránit uvedení komedie o Kim Čong-unovi The Interview, což se mu povedlo. Americký prezident Barack Obama posléze řekl, že Sony udělala chybu, když promítání zrušila.

Upoutávka na film The InterviewVideo: Falcon

 
Článek

Prezident zároveň potvrdil přesvědčení, že za hackerským útokem na počítačové servery Sony Pictures je Severní Korea. V této souvislosti zdůraznil, že není možné, aby "nějaký diktátor" zaváděl ve Spojených státech cenzuru. Poznamenal také, že by byl rád, kdyby s ním Sony před svým rozhodnutím hovořila.

Obama také za tuto pirátskou akci slíbil odvetné akce, které však neupřesnil. "Spojené státy odpovědí na hackerský útok na místě, v čase a způsobem, jež si zvolíme," uvedl prezident v odpovědi na první otázku, kterou mu novináři položili.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Hackeři Sony pochválili

FBI s ofiicálním obviněním přišla krátce poté, co hackeři slíbili, že ukradená data zůstanou v bezpečí, pokud filmové studio Sony setrvá u rozhodnutí neuvést v kinech film zesměšňující severokorejského vůdce Kim Čong-una.

Ve zprávě, kterou cituje televize CNN, útočníci oceňují rozhodnutí společnosti filmovou parodii pojednávající o atentátu na hlavu komunistické KLDR nepředat do distribuce. „Bylo velmi moudré, že jste se rozhodli zrušit promítání The Interview. Zaručujeme bezpečnost vašich dat, pokud nebudete dělat další problémy,” sdělují podle CNN hackeři.

Mluvčí Bílého domu Josh Earnest označil útok za vážnou bezpečnostní hrozbu. Podle něj už vysocí představitelé zvažují adekvátní odpověď

Rozhodnutí Sony přišlo poté, co řetězce kin odmítly snímek uvést. Vyvolalo ale negativní reakci v uměleckých kruzích, kritizoval je i George Clooney. Hollywoodští herci to kritizovali jako hrozbu pro svobodu projevu a označili to za vítězství hackerů.

Reklama

Výběr článků

Načítám