Hlavní obsah

O vydání šéfa Megauploadu do USA se rozhodne příští rok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Wellington

Novozélandský soud odložil líčení o vydání zakladatele serveru Megaupload Kima Dotcoma do Spojených států na příští rok. Původně měl o jeho extradici rozhodnout už v srpnu, uvedla v úterý agentura Reuters. USA chtějí majitele serveru pro sdílení souborů soudit za údajné porušování práv duševního vlastnictví, nezákonné obohacení a vydírání. Dotcomovi hrozí až 20 let vězení.

Foto: Profimedia.cz

Kim Dotcom, původním jménem Kim Schmitz

Článek

Soud stanovil termín pro zahájení řízení o vyhoštění na 25. března. Podle agentury AP se očekává, že proces potrvá zhruba tři týdny.

Kim Dotcom, původním jménem Kim Schmitz, odklad soudního jednání kritizoval. Na Twitteru obvinil americké vyšetřovatele ze "špinavé zdržovací taktiky". Zakladatel Megauploadu musí až do rozhodnutí o svém vydání zůstat v domácím vězení.

Škoda půl miliardy dolarů

Novozélandská policie zadržela německého rodáka Dotcoma v lednu na žádost amerických úřadů. Dotcom strávil měsíc ve vazbě, než byl propuštěn do domácího vězení. Jeho server Megaupload.com úřady zablokovaly.

Spojené státy usilují o Dotcomovo vydání, neboť Megaupload podle nich sdílením filmů, hudby a dalšího chráněného obsahu způsobil majitelům autorských práv škodu půl miliardy dolarů. Hlavní podezřelý a jeho spolupracovníci touto činností údajně získali od roku 2005 víc než 175 miliónů dolarů (3,6 miliardy korun).

Dotcomovi právníci tvrdí, že Megaupload pouze nabízel prostor pro uložení dat a že server nenese odpovědnost za obsah, který uživatelé na internetové úložiště umístili.

Revoluční služba Megabox

Prakticky od zahájení stíhání Dotcoma internetem kolují spekulace o tom, že celý proces je vykonstruovaný kvůli tlaku ze stran amerických vydavatelství kvůli chystané hudební službě Megabox.

Ta by totiž měla změnit celý hudební byznys, protože autoři budou moci posluchačům nabídnout hudbu napřímo, bez hudebních vydavatelství. Jednoduše ji budou distribuovat prostřednictvím nové služby a sami si nechají 90 % zisku, zbytek by měl jít do kapes Dotcoma.

Foto: Kim Dotcom

Podobu služby Megabox zveřejnil Kim Dotcom na Instagramu

Tento způsob distribuce by se měl pozitivně promítnout i do koncových cen pro zákazníky. Žádné konkrétní příklady a další informace o projektu ale zatím nejsou známy. Jisté tak ani není, kdy přesně by měla být služba spuštěna.

„Hlavní hudební vydavatelé si mysleli, že Megabox je mrtvý. Umělci se ale radují. On totiž přijde a uchvátí vás,“ uvedl Dotcom před týdnem na sociální síti Twitter, kde zároveň uveřejnil i první snímek z prostředí Megaboxu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám