Hlavní obsah

Nová virtuální měna Facebooku je pod drobnohledem Evropské komise

Brusel

Evropští regulátoři zkoumají, zda plánovaná digitální měna americké internetové společnosti Facebook nebude mít negativní dopad na hospodářskou soutěž. Oznámila to Evropská komise (EK). Facebook, který provozuje největší internetovou sociální síť na světě, představil plán na vytvoření digitální měny s názvem libra letos v červenci.

Foto: Yves Herman, Reuters

Eurokomisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová

Článek

Evropská komisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová podle agentury Reuters upozornila, že prověrka je oprávněná, ačkoli nová měna ještě nezačala fungovat.

"Můžeme zkoumat nové služby dříve, než jsou zavedeny. To dělám právě teď s plánem Facebooku na novou kryptoměnu," uvedla. "Zkoumáme, zda tyto plány nevytvářejí riziko pro hospodářskou soutěž, abychom byli připraveni rychle konat, pokud se ukáže, že je potřeba zasáhnout," dodala.

Nová digitální měna by měla začít fungovat v příštím roce. Facebook společně s řadou partnerů vytvořil asociaci sídlící v Ženevě, která bude měnu spravovat. Vestagerová podle agentury Reuters už minulý měsíc zaslala 28 členům asociace dotazníky, ve kterých požaduje informace o podmínkách členství.

Dotazníky mají rovněž za úkol získat informace o tom, jak budou produkty a služby založené na nové měně integrovány do platforem Facebooku, jako jsou služby WhatsApp, Messenger nebo Instagram. Zajímají se také o to, jak bude nakládáno s údaji spotřebitelů a kdo je bude vlastnit, uvedl Reuters.

Virtuální měna libra

Novou měnu libra (v překladu váhy) představil Facebook v polovině června roku 2019.

Anglický název libra odkazuje na znamení zvěrokruhu Váhy. V českém jazyce zní stejně jako název britské měny, ovšem ta sama se anglicky nazývá pound, stejně jako váhová jednotka. V angličtině tedy název nové digitální měny nepřipomíná jméno žádného jiného platidla.

Plán Facebooku je ambiciózní, chce se totiž zaměřit na 1,7 miliardy lidí po celém světě, kteří nemají bankovní účet. Tito lidé by podle společnosti měli dostat možnost používat virtuální libru k nízkonákladovým převodům prostředků prostřednictvím mobilních telefonů.

Facebook ohlášením nové měny vyvolal znepokojení mezi politiky, regulátory i centrálními bankéři. Objevily se obavy z negativního vlivu nové měny na globální finanční systém i z jejího zneužívání k praní špinavých peněz. Člen Výkonné rady Evropské centrální banky (ECB) Yves Mersch tento týden například varoval, že nová měna Facebooku by mohla podkopat schopnost ECB stanovovat měnovou politiku.

Reklama

Související témata:

Související články

Nové platidlo od Facebooku budí emoce

Sociální síť Facebook má denně přes 1,5 miliardy aktivních uživatelů, měsíčně 2,4 miliardy. Lidé jsou jejím základním kapitálem a Facebook toho o nich ví často...

Výběr článků

Načítám