Hlavní obsah

Nízké ceny nabudily investory. Bitcoin posílil o 10 000 dolarů

Výrazný propad bitcoinu v uplynulých dnech opět nabudil investory. Zvýšený zájem o nejznámější kryptoměnu na světě se tak na začátku tohoto týdne projevil opět strmým růstem, kdy během necelých dvou dnů kurz vystřelil o 10 000 dolarů (218 410 Kč) směrem vzhůru. Vyplývá to z informací jednotlivých burz.

Článek

V posledních dnech hodnota bitcoinu poskakuje jako zběsilá. Propady a vzestupy klidně o několik tisíc dolarů během jediného dne nejsou nijak výjimečné. Takřka pravidlem již je, že po větším pádu následuje opět výrazný vzestup. Je to dáno tím, že nižší kurzy zpravidla zlákají investory ke koupi, samozřejmě s vidinou snadného zbohatnutí.

Padesátitisícová hranice nebyla strop, bitcoin atakoval kurz 60 000 dolarů

Internet a PC
Foto: Dado Ruvic, Reuters

Logo bitcoinu

„Rostoucí cena bitcoinu vyvolává zvýšený zájem investorů, včetně těch amatérských, kterým napomáhá snadný nákup prostřednictvím internetových a mobilních aplikací. Zároveň roste zájem i o další kryptoměny, jako je ethereum a podobně,” uvedl ředitel Bitstock.com Martin Stránský.

Ten poukazoval i na to, že nákupy kryptoměn byly v tuzemsku zkraje roku rekordní. Jen během ledna utratili Češi za virtuální mince zhruba půl miliardy korun. Přitom za celý loňský rok – tedy za 12 měsíců – se v tuzemsku prodaly kryptoměny zhruba za čtyři miliardy korun. I to přitom bylo o třetinu více než v roce 2019. Je tedy zřejmé, že neroste pouze hodnota nejznámější kryptoměny na světě, ale také zájem investorů o ni.

Kurz opět nad 50 000 dolarů

V úterý ráno vystřelil kurz bitcoinu opět nad padesátitisícovou hranici, když se jedna virtuální mince obchodovala ve špičce za 50 213 dolarů, což odpovídá 1 094 960 Kč. Přitom ještě v neděli byl kurz pouze 43 119 dolarů (940 270 Kč).

Foto: Novinky

Vývoj hodnoty bitcoinu

Sluší se nicméně připomenout, že o týden dříve byla hodnota naopak rekordní – bitcoin se nabízel za cenu 58 332 dolarů (1 271 530 Kč), což je zatím absolutní rekord.

Je nutné zdůraznit, že virtuální měny nemají jednotnou cenu, na burzách i ve směnárnách se obchodují v závislosti na volatilitě. Rozdíly v cenách se mohou lišit i v řádu několika tisíc korun.

Bitcoin se nabízí za milion korun. Tesla vystřelila kurz do nebes

Internet a PC

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Reklama

Související témata:

Související články

Bitcoin dál roste, posílil o tisíce dolarů

Ani překonání rekordního kurzu 50 000 dolarů (1 070 640 Kč) nezastavilo bitcoin v růstu, během čtvrtku dosáhl dalšího rekordu, kdy hodnota vyrostla o více než...

Výběr článků

Načítám