Hlavní obsah

Nevyžádaná pošta tvoří sedm z deseti odeslaných e-mailů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podíl nevyžádané elektronické pošty v celosvětové e-mailové komunikaci v prvních třech měsících roku stagnoval na 67 procentech. E-maily se zákeřnými přílohami tvořily přes tři procenta zpráv, naopak phishingové zprávy cílící na bankovní údaje téměř zmizely. Uvedla to antivirová firma Kaspersky Lab.

Foto: Novinky

Spam tvoří 67 procent odeslaných e-mailů.

Článek

Nejvíce spamu, celkem 24 procent, pocházelo z Číny a 18 procent z USA. Jižní Korea se umístila na třetím místě s téměř desetinovým podílem. Z Číny přitom mířila nevyžádaná pošta převážně do Asie, z USA pak po Severní Americe a z Jižní Koreje do Evropy.

Autoři nevyžádané pošty se vrátili k osvědčeným metodám na překonání spamových filtrů. Objevil se například tzv. "white text", kdy do těla e-mailu přidávají náhodné kusy textu v našedlém odstínu na šedém pozadí. Tyto texty jsou od hlavního obsahu reklamy v e-mailu oddělené množstvím zalomení řádků. Útočníci předpokládají, že tyto e-maily spamové filtry považují za newslettery a navíc náhodnost textů dělá každý takový e-mail unikátním a tedy těžko odhalitelným.

Spammeři se zaměřili na papeže i Chavéze

Kybernetičtí zločinci posílající spam využili v prvním čtvrtletí 2013 i dvou velkých zpravodajských událostí. Jednou byla smrt venezuelského prezidenta Huga Chavéze a druhou výměna na papežském postu. Mnoho hromadných e-mailů imitovalo zpravodajský servis BBC nebo CNN a slibovalo senzační fotky a záběry.

Celosvětový objem spamu byl v roce 2012 nejnižší za posledních pět let, přestože nevyžádané e-maily stále převyšovaly nad standardní elektronickou korespondencí v poměru 72:28. V meziročním srovnání je to pokles o 8,2 procentního bodu.

„Hlavním důvodem tohoto poklesu je celkově vyšší úroveň protispamové ochrany. Spamovými filtry je dnes vybaven prakticky každý e-mailový systém, včetně těch bezplatných,“ uvedl Jan Sekera, produktový manažer Kaspersky Lab.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám