Hlavní obsah

Největší obchod počítačového světa: Dell koupí úložiště EMC za 1,6 biliónu korun

New York

Největší obchod počítačového světa se chystá uskutečnit společnost Dell. V pondělí firma oznámila, že koupí společnost EMC Corporation zabývající se ukládáním a správou dat, transakce má hodnotu 67 miliard dolarů (1,6 biliónu Kč). Jde tedy o vůbec největší převzetí v technologickém sektoru, upozornila agentura Reuters.

Foto: Paul Sakuma, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Dohoda by mohla posílit pozici Dellu mezi firemními klienty v době, kdy se jeho šéf Michael Dell snaží přeměnit firmu založenou v roce 1984 na poskytovatele počítačových služeb pro podniky. K podobnému modelu přistoupily i Hewlett-Packard a IBM.

Společnosti v pondělí ve společném prohlášení uvedly, že akcionáři EMC obdrží za jednu akcii zhruba 33,15 dolaru v hotovosti a ve zvláštních akciích, které sledují hodnotu části ekonomického zájmu EMC v softwarové společnosti VMware, kde je většinovým vlastníkem EMC. Celková cena představuje 19procentní prémii k páteční ceně na burze.

Obchod bude dokončen až v roce 2017

„Spojení Dellu a EMC vytváří mocnost v oblasti podnikových řešení," uvedl v prohlášení zakladatel a šéf Dellu Michael Dell. Ten bude generálním ředitelem a předsedou správní rady sloučené společnosti. Ústředí sloučené společnosti bude v Hopkintonu v americkém státě Massachusetts, kde v současnosti sídlí EMC.

Dohodu již schválila správní rada EMC, která hodlá schválení doporučit také akcionářům společnosti. Obchod by měl být dokončen ve druhém nebo ve třetím čtvrtletí finančního roku Dellu, který skončí v únoru 2017.

Pokud jde o EMC, akvizice řeší mimo jiné otázku nástupnictví jejího šéfa a předsedu rady Joea Tucciho (68), který se už nějakou dobu připravoval k odchodu. Tucci v obou funkcích zůstane do dokončení dojednaného obchodu.

EMC byla pod tlakem kvůli požadavku investora a akcionáře Elliott Management, který chtěl, aby firma oddělila do samostatného subjektu svoji divizi VMware.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám