Hlavní obsah

Nejlidnatější země světa už má téměř miliardu uživatelů internetu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Počet uživatelů internetu v Číně se přiblížil jedné miliardě, což znamená, že jeden z pěti uživatelů internetu na světě je z Číny. Podle zprávy Čínského centra informací o internetových sítích (CNNIC) mělo na konci loňského roku přístup k internetu 989 milionů lidí. To je 70,4 procenta populace.

Foto: Nir Elias, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Počet uživatelů internetu v Číně se v posledních pěti letech rychle zvyšuje. V prosinci 2015 měla Čína podle CNNIC zhruba 688 milionů uživatelů.

Čína je jednou z nejvíce propojených zemí světa. Tento trend se v posledních letech ještě zrychluje, zejména díky rozmachu prodeje přes internet a nabídce dalších služeb na internetu, jako jsou rezervace jízdenek nebo jídla či lékařská konzultace.

Čína ale také svůj internet pečlivě sleduje a odstraňuje obsah považovaný za citlivý, jako je politická kritika či pornografie. Kontroly zesílily pod vedením prezidenta Si Ťin-pchinga.

Téměř polovina uživatelů internetu se připojuje z mobilu

Internet a PC

V Číně nemá přístup k internetu zhruba 400 milionů lidí. To je o něco méně než celkový počet obyvatel Evropské unie, upozornila agentura AFP.

Čína je také od roku 2013 největším internetovým maloobchodním trhem na světě. Loni tržby z prodeje přes internet vzrostly o 10,9 procenta na 11,76 bilionu jüanů (39,3 bilionu Kč). Zhruba 86,4 procenta uživatelů využívá internetové platby.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám