Hlavní obsah

Nejlepší pokrytí rychlým mobilním internetem nabízí Vodafone

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) zmapoval pokrytí naší republiky rychlým mobilním internetem LTE a 3G. Podle zveřejněných dat nabízí největší pokrytí Vodafone a to, co se týká pokrytí území i obyvatel. Naopak nejhůře je na tom konkurenční O2.

Foto: ČTÚ

Vodafone – mapa pokrytí rychlým mobilním internetem

Článek

Vodafone pokrývá 91,7 % obyvatel a 75,8 % území České republiky. Zbývající dva velcí operátoři nenabízejí rychlý mobilní internet ani na polovině území Česka, konkrétně T-Mobile pokrývá 43,9 % území a O2 42,1 % území. Co se obyvatelstva týče, je na tom nepatrně lépe T-Mobile (81,5 %). O2 pokrývá 80,5 % tuzemské populace.

„Rozhodli jsme se jít trochu jinou cestou a kromě pokrývání velkých měst rychlý mobilní internet zpřístupnit i populaci mimo města včetně odlehlých oblastí. Nabídli jsme tak mobilní data co největšímu počtu obyvatel, kteří doposud tuto možnost neměli,“ uvedl k výsledkům Jiří Švarc, ředitel vývoje sítě společnosti Vodafone.

Foto: ČTÚ

T-Mobile

Foto: ČTÚ

O2

Lidé mohou zjistit, zda je v jejich lokalitě k dispozici rychlý LTE internet, prostřednictvím interaktivní mapy na stránkách ČTÚ. Zde stačí zvolit operátora, vybrané pásmo (případně všechny) a pak už jen nechat zobrazit data na mapě.

„Mapa pokrytí zobrazená na stránkách ČTÚ vychází výhradně z výpočtů na základě podkladových dat od operátorů. Využívá nejpřesnější model šíření signálu typu bod-plocha, který je v rámci Mezinárodní telekomunikační unie (ITU), odborné mezinárodní organizace pod OSN, k dispozici,“ podotkl mluvčí ČTÚ Martin Drtina.

Podle něj se nicméně může skutečné pokrytí signálem v některých případech od mapy lišit. „A to zejména uvnitř budov. Skutečné pokrytí je závislé na podmínkách příjmu a je ovlivněno mnoha vedlejšími faktory, jako jsou například profil terénu mezi vysílačem a přijímačem, materiál stěn, okolní zástavba a vlastnosti přijímací antény mobilu,“ uzavřel Drtina.

Mapu s pokrytím rychlým mobilním internetem naleznete zde.

Reklama

Výběr článků

Načítám