Hlavní obsah

Na Facebooku si pustila pusu na špacír. Skončila ve vězení a pak ji vyhostili

Abú Zabí

Soud, pokuta několik desítek tisíc korun a nakonec i vyhoštění ze Spojených arabských emirátů. To všechno čekalo devětatřicetiletou Australanku Jodi Magiovou poté, co si na Facebooku pustila pusu na špacír. Na sociální síti si postěžovala na špatně zaparkované auto na ulici. Podle soudu je ale trest na místě, protože údajně použila nadávky.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Své uvěznění, pokutu a deportaci označila Australanka za „extrémní reakci“.

Článek

Magiová zveřejnila na Facebooku fotografii, na níž byl automobil, který v rozporu s předpisy parkoval přes dvě parkovací místa určená pro postižené. Poznávací značku začernila.

Obvinili jí poté, co si stěžoval majitel auta, Evropan žijící ve stejném šedesátipatrovém mrakodrapu, uvedli místní představitelé. Australanka zveřejnění snímku přiznala, odmítla ale, že by v únorovém komentáři použila nějaké urážky. Podle úřadů ale použila „urážlivé, ponižující poznámky“.

Při osobní prohlídce musela být nahá

Soud ženu shledal vinnou, uložil jí pokutu 10 000 dírhámů (téměř 68 000 Kč) a rozhodl o jejím vyhoštění. Když se ale dostavila k soudu, aby peníze zaplatila, byla zadržena. Jak Magiová popsala, byla jí provedena osobní prohlídka, při které musela být nahá, následně musela spát na betonové podlaze a po celých 53 hodin jí odmítli poskytnout toaletní papír.

Své uvěznění, pokutu a deportaci označila Australanka za „extrémní reakci“ na její údajný prohřešek. Po svém úterním vyhoštění kritizovala úřady v Abú Zabí na sociálních sítích. Jak rovněž uvedla, byla „naprosto zdrcená“ z příběhů ostatních spoluvězeňkyň.

„Nemám si co stěžovat ve srovnání s většinou žen, které jsem potkala. Jejich jediným zločinem bylo to, že byly chudé, vzaly si nesprávného muže, otěhotněly mimo manželství a staly se oběťmi široce rozšířené a systematické policejní korupce, kde důkazy, etika a spravedlivý proces jsou neznámými pojmy,“ dodala Magiová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám