Hlavní obsah

Na 50 tisíc lidí musí přihlásit své drony. Platí to i pro modely

Pod vánočním stromkem nalezne řada lidí jako dárek dron, tyto bezpilotní letouny totiž v posledních letech zažívají doslova boom. Stávající i noví majitelé ale musejí počítat s tím, že se nově neobejdou bez povinné registrace u Úřadu pro civilní letectví (ÚCL). Platí to pro všechny modely, které mají váhu nad 250 gramů nebo jsou vybaveny kamerou. Například tedy i leteckých modelů.

Foto: archív výrobce

Ilustrační foto

Článek

Důvodem povinné registrace jsou nová evropská pravidla pro provoz těchto strojů, jak připomněl v pátek ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO). Podle dostupných informací se tato nová povinnost dotkne zhruba 50 000 lidí.

„Nový systém se zavádí především kvůli zvýšení bezpečnosti i zpřehlednění provozu a důležité je, že platí pro všechny členské státy EU stejně. Registraci a školení zpřístupňujeme provozovatelům on-line a pokračujeme tak dalším krokem v postupné digitalizaci agend ministerstva dopravy,“ řekl Havlíček.

Zdůraznil přitom, že drony se budou rozdělovat do tří kategorií: otevřené, specifické a certifikované. Liší se účelem, hmotností a vybavením. Podle toho se liší i míra regulace a požadavky pro jejich provozovatele.

Otevřená je základní kategorie provozu, která umožní provozovat dron i bez předchozího povolení úřadu, jakkoli s řadou omezení a požadavků. Specifická kategorie umožní, po posouzení ÚCL, provoz těm, kteří potřebují překročit některý z limitů otevřené kategorie. Nejpřísnější certifikovaná kategorie je zamýšlena spíše pro sofistikovaný provoz do budoucna.

Drony jsou hračka i užitečný pomocník

Testy

Školení a testování pilotů

Systém registrací spustil Úřad pro civilní letectví v pátek 4. prosince úderem 12. hodiny. Součástí bude školení a následné otestování dálkově řídících pilotů. To bude pro otevřenou kategorii on-line, pro zbylé dvě pak osobně na úřadu. Provozovatel získá unikátní identifikační číslo, kterým označí všechny své drony. Dosavadní povolení pro komerční subjekty zůstane v platnosti do konce roku 2021.

Zatím zůstanou stejné vymezené prostory, kde je povoleno nebo zakázáno dronům létat. Příští rok se tyto prostory budou upravovat.

Další informace obsahuje web www.letejtezodpovedne.cz, kde Řízení letového provozu ČR poskytuje pokyny k bezpečnému používání dronů.

Může se vám hodit na Seznamu

Reklama

Související články

Hi-tech vychytávky na zimní dovolenou

Zimní dovolené se již pomalu rozjíždí. Cestu přitom mohou značně zpříjemnit a v některých případech i usnadnit šikovné vychytávky, které ocení především...

Výběr článků

Načítám