Hlavní obsah

Může Nvidia převzít rivala ARM? EK zahájila hloubkové vyšetřování

Brusel

Evropská komise (EK) zahájila hloubkové vyšetřování plánu amerického výrobce čipů Nvidia na převzetí britské čipové společnosti ARM za 54 miliard dolarů (zhruba 1,2 bilionu Kč) Obává se, že transakce by mohla vést k růstu cen a k omezení inovací v polovodičovém průmyslu. Komise o tom informovala v tiskové zprávě.

Foto: Robert Galbraith, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Společnost Nvidia dohodu o převzetí firmy ARM oznámila loni v září. Transakci zkoumá také britský Úřad pro hospodářskou soutěž a trhy (CMA), který letos v srpnu uvedl, že dohoda vyvolává vážné obavy ohledně hospodářské soutěže.

Evropská komise oznámila, že o osudu transakce rozhodne do 15. března. Upozornila, že v rámci předběžného vyšetřování úzce spolupracovala s úřady na ochranu hospodářské soutěže po celém světě. Dodala, že v této spolupráci bude pokračovat i během hloubkového vyšetřování transakce.

Nvidia nabídla Evropské komisi ústupky, aby mohla převzít rivala ARM

Hardware

Nvidia je známá především výrobou čipů, které se používají v grafických kartách. Ty jsou důležité například pro videohry. ARM sídlí v britském univerzitním městě Cambridge a navrhuje čipy pro většinu mobilních telefonů a pro počítačové tablety. Její technologie využívají například firmy Apple, Samsung či Huawei.

Dohoda o převzetí vyvolala obavy, zda si ARM pod novým vlastníkem zachová otevřený přístup k poskytování licencí na své technologie. Zamýšlenou transakci zkritizoval mimo jiné spoluzakladatel společnosti ARM Hermann Hauser, podle kterého Nvidia zničí podnikatelský model britské firmy. Ten zahrnuje poskytování licencí na čipy stovkám podniků, včetně některých přímých konkurentů Nvidie.

"Ačkoli si společnosti ARM a Nvidia přímo nekonkurují, duševní vlastnictví firmy ARM je důležitým vstupem pro produkty, které soupeří s výrobky Nvidie," upozornila místopředsedkyně Evropské komise Margrethe Vestagerová. "Naše analýza ukazuje, že akvizice by mohla vést k omezení přístupu k duševnímu vlastnictví společnosti ARM," dodala.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám