Hlavní obsah

Musk nebude Twitter kupovat sám, pomůže mu 19 investorů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Zakladatel automobilky Tesla Elon Musk si zajistil 7,14 miliardy dolarů (166 miliard korun) na financování nákupu Twitteru. Peníze mu slíbila skupina 19 investorů, vyplývá z hlášení pro americkou Komisi pro cenné papíry (SEC). Musk za Twitter nabídl zhruba 44 miliard dolarů.

Foto: Matt Rourke, ČTK/AP

Logo sociální sítě Twitter. Ilustrační foto

Článek

Peníze Muskovi přislíbil mimo jiné spoluzakladatel společnosti Oracle Larry Ellison, kryptoměnová burza Binance nebo investiční společnosti Fidelity, Brookfield a Sequoia Capital. Saúdský princ Valíd bin Talál, který už do Twitteru investoval, slíbil vložit téměř 35 milionů akcií, aby si podíl ve firmě uchoval. Musk už dříve uvedl, že jedná se současnými akcionáři včetně zakladatele společnosti Jacka Dorseyho.

Musk díky získaným příslibům investic může z 12,5 miliardy na 6,25 miliardy dolarů snížit takzvaný maržový úvěr, který za účelem nákupu Twitteru získal. Převzetí firmy tak bude kromě úvěru financovat částkou 27,25 miliardy dolarů v akciích a hotovosti.

Twitter pod vedením Muska? Může být ještě horší, varoval Bill Gates

Internet a PC

Nejbohatší muž planety podepsal dohodu o koupi Twitteru za 44 miliard dolarů (přes bilion korun) minulý měsíc, nyní ji ale musí ještě schválit akcionáři sociální sítě. Pokud se tak stane, Musk patrně bude novým šéfem Twitteru, jak vyplývá z jeho dřívějších prohlášení.

Musk zároveň prohlásil, že plánuje uvést sociální síť Twitter tři roky po její koupi znovu na akciovou burzu.

Foto: Susan Walsh, ČTK/AP

Elon Musk

Placená verze Twitteru

Americký podnikatel zároveň koketuje s myšlenkou, že by zpoplatnil tuto sociální síť pro část uživatelů. „Twitter bude pro běžné uživatele vždy zdarma, ale pro komerční či vládní uživatele tu možná budou mírné náklady,“ prozradil své plány americký vizionář na Twitteru.

Narážel na to, že firmy, úřady, organizace či vlády běžně využívají bezplatný Twitter ke svým kampaním, aby si získaly přízeň uživatelů. Podle Muskova prohlášení je tedy namístě, aby za svůj prostor na síti platily.

V současnosti to funguje tak, že firmy platí výhradně za reklamu, kterou u Twitteru zadají k propagaci. Za své profily, kde mohou publikovat libovolné příspěvky – klidně i s reklamním charakterem –, ale už nic neplatí. Právě to by se ale mohlo v dohledné době změnit.

Placená verze Twitteru je ve hře. Koho se týká?

Internet a PC

Reklama

Související témata:

Související články

Musk chce nahnat na Twitter většinu Američanů

Šéf Tesly a Space X Elon Musk chce rozšířit počet uživatelů Twitteru na většinu Američanů. Sociální síť už podle něj nemá být jen pro omezenou výseč lidí. Musk...

Výběr článků

Načítám