Hlavní obsah

MPO začátkem roku vyhlásí výzvy pro digitalizaci podniků a rozvoj internetu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) počátkem příštího roku vypíše další dotační výzvy určené k podpoře digitalizace podniků a budování vysokorychlostního internetu. Peníze půjdou opět z operačního programu Technologie a aplikace pro konkurenceschopnost (OP TAK) a také z připravovaného Národního plánu obnovy (NPO). Na úterním semináři pořádaném Asociací pro aplikovaný výzkum v IT (AAVIT) to řekli zástupci ministerstva. MPO chce podporovat také využití 5G sítí.

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

NPO je podkladem pro čerpání peněz z Nástroje pro oživení a odolnost Evropské unie. Podle ředitele odboru digitalizace a internetu MPO Petra Filipiho z něj na podporu digitalizace podniků půjdou čtyři miliardy. „Zavázali jsme se k tomu, že zdigitalizujeme minimálně 377 podniků,“ řekl. Na základě NPO podle Filipiho budou moci peníze získat i podniky v Praze, ovšem jenom v tzv. režimu de minimis s limitovanou výší podpory. Dalších 6,5 miliardy korun pak půjde z OP TAK, ve kterém chce podle ředitele ministerstvo podpořit i například vývoj software.

Miliardy z evropských peněz budou určeny také na podporu budování infrastruktury pro vysokorychlostní internet. I tam plánuje ministerstvo podle Filipiho další výzvu v lednu nebo v únoru příštího roku. Dodal, že podle metodiky MPO vzniká na podporu nárok v obcích, kde je menší než 40procentní pokrytí internetem. Podstatné je podle něj stavět zejména optickou infrastrukturu, u které byl rozvoj v minulých letech menší, než ministerstvo očekávalo.

ČVUT má novou laboratoř pro výzkum mobilních sítí

Mobil

Náměstek sekce digitalizace a inovací MPO Petr Očko řekl, že ministerstvo připravuje ve spolupráci s Evropským investičním fondem také tři investiční fondy určené k financování start-upů. První bude podle něj zaměřen na klasické start-upové firmy, druhý na start-upy vzešlé z univerzit a třetí na začínající firmy zabývající se oblastmi blockchainu a umělé inteligence.

Náměstek promluvil také o podpoře projektů zaměřených na využití sítí 5G ve výrobě. V ČR podle něj zatím pokulhává komunikace mezi různými sférami, jako je průmysl, mobilní operátoři, výzkumníci a státní správa. Doplnil, že ke zlepšení tohoto stavu ministerstvo zřídilo 5G alianci se zástupci různých aktérů a také finančně podpořilo 23 projektů postavených na 5G v programu TREND, který je zaměřen na spojení průmyslu a výzkumu.

Ředitel Asociace provozovatelů mobilních sítí (APMS) Jiří Grund doplnil, že operátoři by měli mít prakticky celé území republiky pokryté 5G signálem v roce 2025, ale podniky na to nemusí čekat a operátoři jim služby zajistí individuálně. Hlavní výhodou sítí nové generace pro podniky je podle něj rychlejší odezva, která umožňuje přístup v reálném čase. Problémem při budování sítí je pak pomalost státní správy při povolování staveb, dodal.

AAVIT vznikla v první polovině letošního roku a dala si za cíl podporovat aplikovaný výzkum v IT nebo digitalizaci státní správy. Jejími členy jsou například online prodejce letenek Kiwi.com, softwarové firmy eMan a TopMonks nebo výrobce strojů Fermat. Prezidentem asociace je zakladatel Kiwi.com Oliver Dlouhý.

Pokrytí 5G se v Česku zlepšuje. T-Mobile spustil 270 nových vysílačů

Mobil

Revoluce jménem 5G

5G změní úplně všechno – a půjde o mnohem dramatičtější změny než ty, které si spojujeme s nástupem bezdrátových technologií. Standard 5G totiž nebude sloužit pouze pro připojení počítačů a mobilů k internetu. Využívat jej budou i chytré přístroje, které se postupně zabydlují v tuzemských domácnostech.

Nová generace mobilního internetu najde uplatnění například v dopravě, virtuální realitě, sportu, ale také v oblasti zdraví.

Stejně tak se k 5G sítím budou připojovat chytré pračky a ledničky, ale například také autonomní automobily – pro jejich rozvoj je rychlé a stabilní připojení k internetu na cestách klíčové.

I když se tak 5G může zdát pouze jako další mobilní standard, ve skutečnosti budou jeho přínosy daleko větší. Pátá generace mobilních sítí zpřístupní podle studií Ericssonu vysokorychlostní internet až pro miliardu lidí a zařízení. A co víc, umožní rozmach moderních technologií.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám