Hlavní obsah

Moderní technologie usnadňují život a pomáhají potřebným

Novinky, mif

V dnešní době je již samozřejmostí cestovat na dovolenou se satelitní navigací, která nám ukáže nejkratší cestu a v případě dopravní zácpy i šikovnou objížďku. Stejně tak vhod přijdou mobilní telefony, notebooky i tablety. Výrobci ale při vývoji nových produktů myslí i na přístroje, které jsou pro většinu zdravých lidí nepotřebné a zbytečné. Nové technologie vrací lidem paměť, starají se o ně a dokonce dovolí neslyšícím telefonovat.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Problém s neustále se zvyšujícím důchodovým věkem se snaží vyřešit Japonci. Místo změny legislativy ale pracují na robotickém obleku, který si starší jedinci jednoduše navléknou na sebe jako oblečení.

Robotické tělo by mělo podle jeho tvůrců ulevit bolavým a starým kloubům. Nejen v Japonsku by tak důchodci mohli obdělávat pole a pracovat i ve velice vysokém věku.

Na podobném projektu pracují také v německém Bremenu. Vyvíjejí zde unikátní robotické ruce, které by měly usnadnit život hendikepovaným lidem. Ti totiž mohou mohutné robotické paže ovládat pouze pomocí hlavy.

Foto: Profimedia.cz

Unikátní robotické ruce

Na první pohled připomíná celé zařízení obyčejný elektrický vozík, který je však po stranách navíc vybaven velkými robotickými pažemi. U hlavy je poté umístěn speciální ovladač, pomocí kterého mohou ochrnutí lidé koordinovat své pohyby.

Foto: Profimedia.cz

Unikátní robotické ruce

“Ovládat robotické paže je možné buď prostřednictvím brady, nebo jazyka. V případě, že má pacient ochrnuté končetiny, může se díky tomuto unikátnímu zařízení o sebe postarat prakticky stejně jako zdravý člověk,“ vysvětlil uplatnění nového přístroje Jan Albiez z německého robotického inovačního centra.

Boj se ztrátou paměti

Pomoci lidem se ztrátou paměti se snaží zařízení SenseCam od společnosti Microsoft, které jim umožňuje vybavit si pro ně dříve nedostupné vzpomínky. Základem přístroje je digitální fotoaparát se širokoúhlou čočkou, který dokáže snímat fotografie pasivně bez zásahu uživatele. Promítané snímky potom poskytují postiženým silné podněty, které jim pomáhají vyvolat různé zkušenosti, myšlenky a pocity, jež nejsou v samotných obrázcích zachyceny.

Foto: Novinky

Zařízení Microsoft SenseCam

Přístroj vyvinulo centrum Microsoft Research v britské Cambridgi. Microsoft jej potom testoval u pacientů s diagnostikovanou ztrátou paměti, včetně lidí s Alzheimerovou chorobou. Prostřednictvím sledování mozkové aktivity vědci zjistili vliv vjemů z SenseCam na část mozku spojenou s pamětí.

Monitorování pacientů

Zařízení s názvem Health Guide umožňuje lékařům monitorovat pacienta v jeho domácím prostředí a řídit potřebnou péči na dálku.

Foto: Novinky

Health Guide je prvním produktem v nové kategorii osobních zdravotních systémů.

Příkladem využití systému v praxi může být zahraniční společnost Advanced Warning Systems, která je poskytovatelem produktů a webových služeb v oblasti zdravotní péče. U pacientů monitoruje příznaky akutních kardiovaskulárních příhod, které mohou způsobit náhlé úmrtí.

Jak telefonují neslyšící

Neslyšící nebo nedoslýchaví lidé se musí vypořádat s celou řadou problémů, o kterých zdravý člověk ani nepřemýšlí. Například obyčejné volání mobilním telefonem. V České republice mohou jedinci s takovýmto zdravotním omezením použít asistenční linku, kterou provozuje Telefónica O2.

V praxi funguje operátor jako tlumočník, neslyšícímu přepisuje obsah hovoru do textové formy, a dokonce podle jeho instrukcí dokáže zařídit i jednání s úřady, domluvit návštěvu u lékaře a další potřebné záležitosti každodenního života. Komunikace s operátorem probíhá například pomocí SMS, elektronické pošty nebo ICQ. Službu provozuje O2 zdarma a nonstop.

Kontakty pro neslyšící
Služba:Číslo:
Asistenční služba od O2 (SMS)722 147 147
Služba pro neslyšící od O2 (ICQ)593 439 364
Tísňová linka T-Mobilu (SMS)603 111 158

Speciální linku pro neslyšící zřídila také společnost T-Mobile, ve spolupráci s Pražskou policejní správou. Díky ní mohou lidé se sluchovým postižením komunikovat s policií již od poloviny roku 2006 prostřednictvím SMS zpráv.

Na vývoji speciálního systému pro neslyšící se podílí také Vodafone. Ten umožňuje neslyšícím dorozumět se na přednáškách či úřadech tím, že přepisuje mluvenou řeč na dálku. K přepisovateli se hlas přenáší pomocí internetu a neslyšící si může přepis přečíst kdekoli, kde se zrovna nachází.

Na projektu pracuje s operátorem také Výzkumné a vývojové centrum pro mobilní aplikace ČVUT a Česká unie neslyšících.

Vodafone pracuje také na systému Senior inspect, který pomocí technologií GSM, GPRS a GPS snímá polohu seniora či hendikepovaného člověka. A to ať je doma, nebo venku. Systém nabízí kontakt s nonstop dispečinkem a umožňuje okamžitě přivolat pomoc, rodinu, nebo odhalit dlouhou nečinnost pacienta. Systém vyvíjí 1. Lékařská fakulta Univerzity Karlovy společně se společností Clevertech a občanským sdružením Život 90.

Foto: Novinky

Emporia Talk Premium

Co se mobilní techniky týče, pomoci seniorům se snaží také společnosti Aligator nebo Emporia, které pro ně vyrábí speciální mobilní telefony. Ty jsou větší než běžné přístroje a mají dobře čitelný displej s obří velikostí písma. Kromě telefonování a posílání SMS zpráv zpravidla nabízejí ještě praktické funkce, jako je například vestavěná svítilna.

Nanoboti zlepší naše schopnosti a opraví naše těla

Vědci věří, že budou pomocí robotů v blízké budoucnosti schopni opravovat naše tělo.

„Výpočetní technika urazila za několik posledních let velký kus cesty. Stejně tak se prohlubují i naše znalosti v chápání lidských genů. Se zvyšujícími se znalostmi bychom tak zhruba za dvacet let mohli dospět do doby, kdy si budeme tělo schopni sami opravovat,“ vysvětlil své myšlenky 61letý americký vědec Ray Kurzweil.

Podle Kurzweila by v budoucnu měli naše tělo opravovat takzvaní nanoboti, kteří například nahradí krvinky a přitom budou pracovat až tisíckrát efektněji. Tito miniaturní roboti tak budou schopni i radikálně vylepšovat naše současné výkony i schopnosti.

V roce 2050 budou roboti téměř srovnatelní s lidmi

Informační technologie prožívají v posledních několika dekádách velký rozkvět. Procesory se zmenšují, zvyšuje se jejich výkon a dokážou zpracovat více vláken najednou. S tímto tempem se dá jen stěží odhadnout, co bude za několik desítek let.

Justin Rattner, technologický ředitel společnosti Intel, se o to již dříve pokusil a předpověděl veliké změny v oblasti sociální interakce, robotiky a schopnosti počítačů vnímat reálný svět.

„Podle některých prognóz se blížíme ke zlomovému bodu, od kterého rychlost technologického pokroku poroste exponenciálně. V blízké budoucnosti by počítače mohly člověka překonat ve schopnosti uvažovat,“ prohlásil Rattner.

„Díky nanotechnologii navíc budou lidé za pár desítek let schopni na olympiádě sprintovat mnohokrát rychleji než nyní. A potápěči vydrží bez nadechnutí pod vodou klidně i hodiny,“ předpověděl americký vědec.

Reklama

Výběr článků

Načítám