Hlavní obsah

Mobilní Windows 10 se ukážou během pár dní

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už v příštím týdnu by se na pultech obchodů měly objevit první chytré telefony vybavené mobilní verzí operačního systému Windows 10. Desítky pro smartphony by tak měly být hotové doslova během pár dní, tento systém koneckonců už někteří uživatelé testují.

Foto: Richard Drew, ČTK/AP

Viceprezident Microsoftu Panos Panay ukazuje Lumii 950.

Článek

Mobilní verze Windows 10 se dostala už i mezi uživatele zapojené do programu zvaného Slow Ring Insiders. Jde o jedince, kteří chtějí testovat novinky amerického softwarového gigantu ještě před jejich oficiálním odhalením, upozornil server TechRadar.

Slow Ring Insiders přitom nedostávají nedodělané produkty, které ještě mohou obsahovat chyby, ale prakticky již finální verzi softwaru. Právě to nasvědčuje tomu, že mobilní desítky jsou již hotové a Microsoft je brzy vypustí do světa.

Smartphone dokáže nahradit počítač

Koneckonců první smartphony s Windows 10 se začnou prodávat už v prosinci. Půjde o modely Lumia 950 a 950 XL, za kterými stojí přímo Microsoft. [celá zpráva]

BEZ KOMENTÁŘE: Microsoft Lumia 950 a 950 XLVideo: Microsoft Lumia

Právě zvolený operační systém má být největším lákadlem nových chytrých telefonů. Díky desítkám totiž nabídnou funkcí Continuum, budou tak schopné zastoupit klasický stolní počítač. Potřeba bude pouze speciální dokovací stanice. Z jedné strany se k ní připojí telefon prostřednictvím USB kabelu a z druhé pak monitor, klávesnice a myš.

Na obrazovce se pak zobrazí rozhraní Windows 10, které se velmi podobá tomu ze stolních počítačů – nechybí mu Start, ikony, ani plocha. V tomto prostředí však fungují jen některé aplikace, které jsou kompatibilní s funkcí Continuum. O plnohodnotné desítky tedy nejde.

Uzavřený ekosystém

Windows 10 mají být nejrozšířenější platformou v celé historii amerického softwarového gigantu. Poběží nejen na klasických počítačích a noteboocích, ale také na tabletech a chytrých telefonech. Microsoft navíc plánuje i podporu pro další speciální systémy – například pro vlastní holografické brýle.

Společnost se snaží vytvořit uzavřený ekosystém, kdy uživatelé budou používat všechna zařízení opatřená systémem Microsoftu. Podobně se uživatele snaží nalákat také společnost Apple prostřednictvím iPhonů a iPadů na počítače s Mac OS X.

Více se o parametrech a funkcích obou přístrojů dozvíte v našem dřívějším článku. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám