Hlavní obsah

Mobilní EDGE připojení nově u Oskara

Novinky, Ondřej Grym

Oskar má úterý počínaje nové datové tarify. Rovněž představil technologii EDGE, která slouží pro rychlejší přístup k internetu.

Foto: Lucie Drahošová
Článek

Novinkou společnosti Oskar je použití technologie EDGE, která je nástavbou stávajícího GPRS připojení. EDGE zatím Oskar nabízí pouze v Praze a Brně, kde pokrývá 80, resp. 60 procent obyvatelstva.

Oskar také uvedl dva nové datové tarify. Jsou jimi "Připojení Nadlouho" a "Připojení Naskok".

V případě, že si vyberete tarif Připojení Nadlouho, pak za užívání internetového připojení zaplatíte maximálně 952 korun s daní. Oskar tuto službu rozdělil do čtyř pásem, které se liší počtem volně stažitelných megabytů dat a s tím související cenou, kterou v měsíčním vyúčtování zaplatíte, viz. tabulka:

Připojení NadlouhoCena
0-10 MB238 Kč
10-40 MB476 Kč
40-70 MB714Kč
70 a více MB952Kč

Datová služba Připojení Naskok je určena pro uživatele, kteří nechtějí platit měsíční paušál, ale přesto se potřebují připojit k internetu pomocí mobilního telefonu. Okcar si v jejím případě za jeden stažený kB dat přes rozhraní WAP účtuje 0,48 Kč s DPH, v případě internetu pak 0,056 Kč s DPH.

Anketa: Jaký neomezený datový tarif ze tří uvedených se vám zdá nejsympatičtější?

Cenové porovnání tří operátorů, kteří mobilní internetové připojení přes GPRS umožňují, je nelehké. Například společnost T-Mobile si za tarif Data Unlimited s užitím technologie GPRS účtuje 831 Kč s DPH, avšak už dnes v rámci reklamní kampaně ji kombinuje s EDGE nástavbou, kterou tak poskytuje zdarma. EDGE tedy T-Mobile zatím nezpoplatňuje.

Za využívání EDGE měl T-Mobile k tarifu Data Unlimited požadovat dalších 236 Kč s DPH - podle posledních zpráv se zdá, že tento poplatek nebude T-Mobile vyžadovat ani po 31.3.2005, kdy měla být služba EDGE účtována. Společnost nesdělila na jak dlouho poplatek za EDGE odkládá.

Eurotel za tarif Data Nonstop II, který je však čistou GPRS službou, požaduje 772 Kč s DPH. V rámci neomezených GPRS datových přenosů je tak nejlevnějším. Jeho zákazník ale zase ztrácí výhodu rychlejšího mobilního připojení za předpokladu, že se ocitne v oblasti, která je signálem EDGE pokryta.

OperátorTarifCenaTechnologiePočet stažitelných MB
EurotelData Nonstop II772 KčGPRSneomezeno
T-MobileData Unlimited831 KčGPRS+EDGEneomezeno
OskarPřipojení Nadlouho952 KčGPRS+EDGEneomezeno

Anketa

Jaký neomezený datový tarif ze tří uvedených se vám zdá nejsympatičtější?
Eurotel Data Nonstop II
46,6 %
T-Mobile Data Unlimited
22 %
Oscar Připojení Naskok
31,4 %
Celkem hlasovalo 236 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám