Hlavní obsah

Nepoužívejte bitcoin jako platidlo, vyzval MMF Salvador

– San Salvador

Výkonná rada Mezinárodního měnového fondu (MMF) opět vyzvala Salvador, aby upustil od zavedení bitcoinu jako zákonného platidla. Středoamerickou zemi zároveň nabádá k přísné regulaci tamní digitální peněženky Chivo. Informoval o tom v úterý MMF v prohlášení.

Foto: Yuri Gripas, Reuters

Logo Mezinárodního měnového fondu

Článek

Salvador se loni v září stal první zemí na světě, kde se nejznámější kryptoměna bitcoin stala oficiálním platidlem. Vedle bitcoinu se v Salvadoru dál platí také americkým dolarem.

Bitcoin v pondělí klesl pod 34 tisíc dolarů. Nejznámější kryptoměna se tak ocitla nejníže od loňského 25. července a zhruba 51 procent pod svým dosavadním maximem, na které vystoupala loni v listopadu.

V úterý kolem 22:05 SEČ bitcoin podle specializovaného webu CoinDesk klesal o 0,5 procenta na 36 736 dolarů.

Blýská se na lepší časy? Bitcoin posílil o tisíce dolarů

Internet a PC

Členové výkonné rady MMF „vyzvali úřady, aby zúžily působnost zákona o bitcoinech tak, že odstraní status bitcoinu jako zákonného platidla”.

MMF latinskoamerickou zemi od používání bitcoinu jako zákonného platidla soustavně zrazuje. „Pro bitcoin je typická vysoká cenová kolísavost. Jeho použití jako zákonného platidla tedy přináší značná rizika v oblasti ochrany spotřebitelů, finanční integrity a finanční stability,“ stojí v prohlášení MMF.

Doporučení fondu je tedy jasné. „Kvůli všem zmiňovaným rizikům by se bitcoin neměl používat jako zákonné platidlo,“ doporučil MMF. V opačném případě prý hrozí, že v této chudé latinskoamerické zemi bude vyvolána nestabilita a inflace.

Přísná regulace a dohled

Rada MMF uvedla, že je důležité zvýšit finanční začlenění a že tuto roli by mohla sehrát digitální peněženka Chivo. To se však podle MMF neobejde bez „přísné regulace a dohledu nad novým ekosystémem”.

Finanční začlenění skloňoval při zavádění bitcoinu i prezident země Nayib Bukele. Měl přitom na mysli začlenění tisíců lidí do legální ekonomiky.

MMF zhoršil odhad letošního růstu globální ekonomiky

Ekonomika

Salvadorský prezident už dříve poukazoval na to, že „70 procent obyvatel nemá bankovní účet a pracuje načerno”.

Někteří členové výkonné rady MMF se rovněž obávají rizik spojených s očekávanou emisí dluhopisů vázaných na bitcoin v Salvadoru, uvedl MMF.

Latinskoamerická země plánuje ve spolupráci se společností Blockstream, která se zabývá infrastrukturou digitálních aktiv, získat zhruba jednu miliardu dolarů (21,6 miliardy Kč) prostřednictvím takzvaných bitcoinových dluhopisů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám