Hlavní obsah

Miliardový obchod ztroskotal, Qualcomm nepřevezme konkurenta NXP

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký výrobce čipů Qualcomm zrušil nabídku na převzetí svého nizozemského konkurenta NXP Semiconductors, za něhož nabízel 44 miliard dolarů (966,5 miliardy Kč). Do konečného termínu totiž nezískal souhlas čínského regulačního úřadu. USA podle agentury Reuters vnímají čínský krok jako urážku a Qualcomm pokládají za oběť obchodních sporů.

Foto: Albert Gea, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Čínské ministerstvo obchodu ve čtvrtek odmítlo agentuře Reuters sdělit, zda obchod schválilo, jeho mluvčí pak na tiskové konferenci oznámil, že záležitost je věcí hospodářské soutěže a s obchodními spory mezi USA a Čínou nesouvisí.

Obchod Qualcommu a NXP, který byl oznámen v říjnu 2016 a mohl být jedním z největších mezi technologickými firmami, získal souhlas osmi z devíti zemí. Vzhledem k nynější eskalaci obchodního napětí mezi USA a Čínou, postoj čínských úřadů vzbuzuje spekulace, že je odplatou za americká cla.

Akcie v hodnotě až 30 miliard dolarů

Qualcomm ve středu oznámil, že v obchodu s NXP nebude pokračovat. "Zjevně jsme byli zasaženi něčím, co jde mimo nás," řekl šéf firmy Steve Mollenkopf ve středu, jen pár hodin před konečným termínem.

Firma uhradí poplatek za zrušení transakce ve výši dvou miliard dolarů. Uvedla také, že připravuje program zpětného odkupu akcií v hodnotě až 30 miliard dolarů, který po ukončení dohody podle Mollenkopfa "přinese významnou hodnotu našim akcionářům".

Prezident USA Donald Trump v poslední době obchodní válku s Čínou vyostřil, vyhrožuje jí cly na dovoz v roční hodnotě obchodu 500 miliard dolarů. S ohledem na skutečnost, že dovoz Spojených států z Číny je téměř čtyřnásobný oproti vývozu do této země, Čína zřejmě našla alternativní cestu, jak Spojeným státům vrátit úder, píše zpravodajský server BBC.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám