Hlavní obsah

Microsoft uvede levnou, ale okleštěnou verzi Windows XP

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SEATTLE

Společnost Microsoft v říjnu uvede levnou verzi Windows XP, která bude určena pouze pro trhy rozvojových zemí jako je Indonésie, Thajsko a Malajsie. V těchto zemích má okleštěná verze operačního systému konkurovat bezplatnému Linuxu.

Foto: Josef Zajíc

BAMBIFEST v Ostravě 20.-21.května 2016. Louka u Bělského lesa

Článek

Levná verze ponese označení Windows XP Starter Edition a bude se zpočátku prodávat pouze v uvedených zemích a až podle jejího úspěchu se Microsoft rozhodne o případném rozšíření prodeje do dalších rozvojových zemí. Firma přitom nevylučuje ani možnost prodeje ve vyspělých státech.

Levná verze má významná omezení

Operační systém sice má podle Microsoftu dosahovat téměř plné funkčnosti klasických Windows XP, avšak podle zahraničních internetových serverů jsou omezení poměrně významná.

Levný operační systém umožní spustit maximálně 3 aplikace najednou a rozlišení obrazovky bude omezeno na 800x600. Zároveň systém nebude podporovat uživatelské účty a nebude možné ani sdílet složky a tiskárny v rámci sítě. Pouze o možnost připojení k internetu uživatelé nepřijdou.

Windows XP Starter Edition se bude dodávat předinstalovaný na osobních počítačích. Cenu Microsoft zatím nestanovil, ale očekává se, že se bude pohybovat okolo 30 dolarů, což je přibližně 800 korun.

Systém bude přizpůsobený jazykům jednotlivých zemí a bude zahrnovat zvláštní prvky a funkce, jejichž cílem bude usnadnit práci s počítačem a internetem novým uživatelům. Právě pro nové uživatele, kteří si koupí svůj první počítač, jsou levná Windows určena.

Anketa

Koupili byste si Windows XP Starter Edition, kdyby se prodávalo i u nás?
Ano
19,6 %
Ne
61,9 %
Nevím
18,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 617 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám