Hlavní obsah

Microsoft se spojil s vydavateli v EU kvůli platbám za zprávy

Brusel

Společnost Microsoft se spojila s evropskými vydavateli ve snaze společně prosadit systém, který by zajistil, aby přední technologické firmy platily za zpravodajství. Vleklá bitva o platby se nyní vede v Austrálii, kde chce vláda přimět giganty jako Google a Facebook, aby platily na zpravodajství.

Foto: Mike Blake, Reuters

Logo Microsoftu v Los Angeles.

Článek

Evropští vydavatelé a Microsoft chtějí v EU prosadit australský arbitrážní mechanismus, který by zajistil, že technologické firmy budou spravedlivě odměňovat vydavatele zpravodajství za používání jejich obsahu, uvádí se v tiskové zprávě české Unie vydavatelů.

Microsoft se spojil se čtyřmi evropskými vydavatelskými asociacemi – EMMA, ENPA, EPC a NME. Současná pravidla autorského práva, která nutí Google a další internetové platformy podepsat licenční dohodu s hudebníky, autory a vydavateli zpráv, pokud chtějí použít jejich díla, podle vydavatelů a Microsoftu nestačí. Jednání s digitálními platformami podle nich nepřináší spravedlivé výsledky, pokud nejsou podloženy dalšími regulačními opatřeními zamířenými na platformy s dominantní tržní silou.

Facebook v Austrálii po dohodě s vládou odblokuje zpravodajství

Internet a PC

„I když vydavatelé tisku mají odvozené právo, nemusí disponovat také ekonomickou silou k vyjednání spravedlivých a vyvážených dohod s těmito technologickými společnostmi. Hrozilo by tedy, že taková jednání nedopadnou úspěšně nebo že digitální platformy raději zcela opustí trh,“ uvádí se v prohlášení.

Spolupráce přichází v době, kdy země EU pracují na přepracování pravidel autorského práva, která zpravodajským společnostem a vydavatelům umožní vyjednat platby od digitálních platforem za použití jejich obsahu na internetu. Vydavatelé s Microsoftem navrhují inspirovat se australskou legislativou, která má donutit technologické platformy sdílet příjmy se zpravodajskými společnostmi a zahrnuje arbitrážní systém pro řešení sporů ohledně spravedlivé ceny zprávy.

Europoslanci chtějí po vzoru Austrálie přinutit Google a Facebook platit za odkazy na zprávy

Ekonomika

„Tato iniciativa je pouze dalším logickým krokem,“ řekl viceprezident Microsoftu Casper Klynge. Upozornil, že Microsoft již sdílí s vydavateli velkou část příjmů z Microsoft News.

Provozovatel sociální sítě Facebook minulý týden uživatelům a mediálním firmám v Austrálii zablokoval sdílení a prohlížení zpravodajského obsahu. Společnost tak učinila v reakci na chystaný zákon, který má technologické firmy přimět platit australským zpravodajským společnostem za využívání jejich obsahu. Na situaci okamžitě zareagovala Kanada, která chystá podobný zákon jako Austrálie a představit ho chce v nadcházejících měsících. Ottawa slíbila, že prosadí zákon, na základě kterého bude chtít po Facebooku platit za obsah, a neustoupí ani v případě, že se Facebook zachová jako v Austrálii.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám