Hlavní obsah

Europoslanci chtějí po vzoru Austrálie přinutit Google a Facebook platit za odkazy na zprávy

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslanci Evropského parlamentu (EP) se chtějí inspirovat Austrálií, která se snaží společnosti Google a Facebook přinutit, aby platily za sdílení zpráv na svých platformách. Upozornil na to server listu Financial Times. V reakci na australskou normu Google pohrozil odchodem ze země a Facebook zvažuje, že uživatelům znemožní přidávat odkazy na webové zpravodajství.

Foto: Profimedia.cz

Europoslanci chtějí nařídit Googlu a Facebooku platit za odkazy na zprávy.

Článek

Sama média mají většinou na Facebooku oficiální profily, kam zprávy dobrovolně přidávají, protože jim zvyšují čtenost. Kromě toho mají možnost přímo do zdrojového kódu přidat požadavek, aby Google jejich stránky nezařazoval do výsledků vyhledávání.

Podle europoslanců ale i Google a Facebook vydělávají na odkazech na zpravodajství, za což by měli vydavatelům platit.

„Při svém dominantním postavením na trhu v oblastech vyhledávání, sociálních médií a inzerce velké digitální platformy vytvářejí nerovnováhu sil a výrazně těží z mediálního obsahu,” nechal se slyšet maltský europoslanec Alex Saliba.

Konec Googlu v Austrálii? Pomůže Microsoft

Internet a PC

„Myslím, že je jednoznačně spravedlivé, aby spláceli spravedlivou částku,” dodal poslanec, který zasedá v klubu evropských socialistů.

Europoslanci chtějí tuto myšlenku doplnit do již připravených návrhů na zpřísnění regulace digitálních platforem v EU. Australská legislativa obsahuje například možnost závazného arbitrážního řízení ohledně poplatku za zpravodajský obsah.

Reklama

Související články

Zisk Facebooku stoupl o 52,7 procenta

Americké společnosti Facebook, která provozuje stejnojmennou sociální síť, stoupl ve čtvrtém čtvrtletí čistý zisk o 52,7 procenta na 11,22 miliardy USD (241,6...

Výběr článků

Načítám