Hlavní obsah

Microsoft možná použil nelegální software

Novinky, Michal Němejc (michal.nemejc@novinky.cz)

Zahraniční internetové servery přinesly zajímavé odhalení, podle kterého Microsoft nejspíš při tvorbě tutoriálu pro svůj multimediální přehrávač Windows Media Player, který je součástí nejrozšířenějšího operačního systému Windows, využil nelegální kopii zvukového editoru SoundForge.

Foto: archiv Jaroslava Svěceného
Článek

Důkaz si může prohlédnout každý majitel Windows XP, stačí si jen otevřít jakýkoliv zvukový soubor umístěný ve složce Windows\Help\Tours\WindowsMediaPlayer\

Audio\Wav v poznámkovém bloku. Na konci každého souboru je totiž řádek s identifikací, ve kterém je uveden řetězec "LISTB INFOICRD 2000-04-06 IENG Deepz0ne ISFT Sound Forge 4.5".

Právě z něho vyplývá, že uvedené zvukové soubory byly editovány pravděpodobně nelegální kopií komerčního hudebního editoru SoundForge, který v té době patřil firmě SonicFoundry, a nyní ho nabízí Sony.

Deepz0ne je totiž přezdívka jednoho z člena z warez skupiny Radium, která se specializuje na crackování programů. Jedná se o nelegální činnost, v rámci které jsou upravovány testovací verze programů tak, aby je bylo možné používat i po skončení jejich zkušební doby.

Otázkou zůstává, proč si firma s tak obrovským příjmem, jako je Microsoft, nekoupila legální verzi programu, která přijde přibližně na 400 dolarů? Každopádně je to pro firmu, která neustále prosazuje legální software, velká ostuda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám