Hlavní obsah

Máte blízko k Číně, kritizoval vlivný podnikatel Apple a Google

Novinky, Ondřej Husák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Spoluzakladatel platební služby PayPal Peter Thiel, který je jedním z nejvlivnějších technologických investorů současnosti, si vzal na mušku americké společnosti Apple a Google. Oba podniky kritizoval za to, že „mají velmi blízko k Číně“. Kladně naopak chválil v postoji k Číně Facebook, což je vcelku pochopitelné, neboť je členem správní rady této sociální sítě.

Foto: Profimedia.cz

Podnikatel a investor Peter Thiel.

Článek

O svých postojích se Thiel rozpovídal minulý týden ve virtuální debatě nadace Richarda Nixona, která byla zaměřena na Čínu. Zúčastnil se jí mimochodem také americký ministr zahraničí Mike Pompeo a Robert O’Brien, bezpečnostní poradce bývalého amerického prezidenta.

„Apple se proti Číně nikdy nevymezí. A to kvůli svému obrovskému dodavatelskému řetězci v této zemi,“ uvedl Thiel. Připomněl také dřívější zprávy analytiků, podle kterých je Čína pro Apple již důležitějším trhem než USA, protože zde má více odběratelů – vydělává zde více peněz.

Naopak pochválil společnosti Facebook, Amazon a Microsoft, že nemají v Číně rozsáhlé obchodní zájmy, a proto „se nechovají podobně jako Google a Apple“. Činnost řady technologických společností ale čínská vláda v minulosti omezila, a proto ani v nejlidnatější zemi světa nemohou naplno rozjet svůj byznys.

USA přidaly na černou listinu sedm čínských superpočítačových firem

Internet a PC

Vývoj umělé inteligence

Google si vzal spoluzakladatel PayPalu na mušku kvůli údajné spolupráci s čínskými univerzitami, kterým pomáhá s vývojem umělé inteligence. Ve svém tvrzení se přitom opíral o osobní rozhovory s insidery.

„Je nepopiratelné, že v Číně splývá vše civilní a vojenské. Je to tedy stejné, jako kdyby Google spolupracoval přímo s čínskou armádou a nikoliv s americkou armádou,“ zdůraznil Thiel.

Americký podnik měl podle něj dospět k závěru, že při spolupráci s Čínou bude snadnější se o technologii podělit. „Protože v opačném případě by byla stejně ukradena,“ doplnil člen správní rady Facebooku.

Peking to vzal zostra, vmžiku zakázal 105 mobilních aplikací. Je mezi nimi TripAdvisor

Software

Google obvinění popírá

Zatímco Apple na Thielovu kritiku nijak nereagoval, Google se proti ní ostře ohradil. „Tato obvinění jsou zcela nepodložená,“ reagoval na rozhovor mluvčí Googlu pro server CNBC.

„My s čínskou armádou nijak nespolupracujeme. Naopak s hrdostí pokračujeme v dlouhé historii spolupráce s americkou vládou, a to včetně ministerstva obrany – v mnoha oblastech, jako je kybernetická bezpečnost, nábor zaměstnanců či zdravotní péče,“ vypočítal mluvčí.

Vztahy mezi USA a Čínou jsou v posledních letech velmi napjaté, což se citelně projevuje u technologických podniků. Celá řada čínských firem je na černé listině USA, kvůli čemuž s nimi americké společnosti nesmějí bez udělení speciální výjimky spolupracovat.

Také Čína má vlastní seznam, na který umístila v odvetné akci několik amerických společností.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám