Hlavní obsah

Máme beznadějně vyprodáno, omluvilo se Sony. PlayStation 5 není nikde na světě

Novinky, bri

Řada hráčů smutní, že se na ně nedostalo před Vánocemi s objednávkami televizní konzole PlayStation 5. Nejde přitom pouze o problém v České republice, ale prakticky po celém světě. O nedostupnosti herních systémů nové generace se rozpovídal ředitel zábavní divize Sony Interactive Entertainment Jim Ryan pro ruskou tiskovou agenturu TASS.

Představení televizní konzole PlayStation 5 od SonyVideo: archiv výrobce

 
Článek

„Většinu z uplynulých 12 měsíců jsem strávil tím, abych fanoušky přesvědčil o kvalitách PlayStationu 5. A zároveň dokázal našemu vedení, že poptávka ze strany zákazníků bude velká. Nakonec se vše vyprodalo prakticky ještě před startem prodeje v předobjednávkách,“ prohlásil Ryan.

Nedostupnost PS5 je podle něj celosvětový problém. „Všechno je vyprodané. Absolutně všechno,“ doplnil šéf zábavní divize Sony s tím, že podnik „usilovně pracuje na tom, aby přinesl na trh co nejdříve další várku konzolí nové generace“. Omluvil se zákazníkům, na které se nedostalo.

Prodeje PlayStationu 4 stále rostou, i když je již v prodeji novější verze

Hardware
Foto: archív výrobce

Ředitel zábavní divize Sony Interactive Entertainment Jim Ryan

Zdůraznil přitom, že Sony se dopředu připravovalo na nadměrnou poptávku ze strany zákazníků. Na trh tedy bylo dodáno více konzolí než při startu předchozí generace. Ani to ale evidentně nestačilo.

Výrobu samozřejmě ovlivnil také koronavirus. „Některé přípravy v továrnách musely v souvislosti s koronavirovými opatřeními probíhat pouze přes kamery a vzdálené připojení. Nebýt koronaviru, patrně bychom měli pro zákazníky více herních systémů na prodej, ale na samotném PlayStationu 5 bychom nezměnili ani jeden jediný šroubek,“ uzavřel Ryan.

PlayStation 5 se nabízí ve dvou různých provedeních. Standardní pětka vyjde případné zájemce na 13 490 Kč, verze bez mechaniky zvaná Digital Edition pak 10 790 Kč. Aktuálně ale není dostupný v obchodech ani jeden. Obchodníci avizují, že při současné objednávce konzole dorazí v rozmezí února až května.

PlayStation 5 za 20 000 korun? Překupníci se snaží vydělat na nedostatku konzolí

Hardware

Nedostatek konzolí není problémem pouze u Sony, beznadějně vyprodaný je také konkurenční Xbox Series X od společnosti Microsoft. Jde o aktuálně nejvýkonnější konzoli, která stojí 13 499 Kč.

Z nových modelů od Sony a Microsoftu je tak v obchodech k mání pouze nejlevnější Xbox Series S, který stojí 7999 Kč. Zatímco oba PlayStationy nabízejí stejný výkon, americký softwarový gigant dosáhl atraktivnější cenovky jednoduše – snížil výkon konzole a navíc ubral i optickou mechaniku.

Představení levné konzole Xbox Series SVideo: archív výrobce

Představení televizní konzole Xbox Series XVideo: archív výrobce

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Nová éra televizních konzolí startuje

Vyšší výkon, věrnější grafika a možnost hrát při nastavení větších detailů. To všechno slibují herní konzole nové generace. Během listopadu odstartuje postupně...

Výběr článků

Načítám