Hlavní obsah

Letem světem internetem (73. díl) - Kola dělají auto

Novinky, Ladislav Bittner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Náš seriál vás týden co týden seznamuje se zajímavými weby, které sice stojí stranou hlavního internetového dění, ale přesto vám mohou ušetřit peníze či rozšířit obzory. Dnes se o vaší přízeň bude ucházet zálesácký web, encyklopedie nadpřirozených bytostí a internetové stránky, kde si můžete vyzkoušet, jak by vašemu autu slušela hliníková kola.

Foto: Anna Čelouchová

Pohled na jižní křídlo zámku, kde je umístěn pánský i dámský salónek.

Článek

Shaman.cz

Není žádným tajemstvím, že web již dávno není hájemstvím výhradně technicky zaměřených jedinců. Své stránky, a to velmi kvalitní a technicky zdařilé, mají i lidé trávící nemalou část svého života "off-line".

Příkladem budiž web Shaman.cz obsahující zálesáckou encyklopedii, lesní moudrost, tábornictví a tipy pro volný čas, od pravěku přes Kelty, Indiány, středověk až po dnešní turistiku, woodcraft, outdoor či horolezectví.

"Vzhledem k zaměření serveru hodně záleží na ročním období. Obecně patří k nejčastěji navštěvovaným kapitola Vybavení a výstroj, oblíbená je i básnická sbírka Podivné básně," říká o návštěvnicky vděčných částech svého webu Ján Štráfelda. 

.: HODNOCENÍ: grafika (6/10), obsah (4/10)

Bestiář

Vánoční čas je dobou jako stvořenou k tomu, abyste si za dlouhých zimních večerů četli třeba o nadpřirozených bytostech.

Na webu Bestiář najdete v současnosti asi jedinou rozsáhlejší internetovou encyklopedii nadpřirozených bytostí, bubáků a mytologických tvorů v českém jazyce. 

A jaké má autor webu se svojí internetovou sbírkou bubáků plány do budoucna? "Vydržet a pokračovat v každotýdenním povídání o bubácích a každoměsíční povídce. Jde o osobní bezejmenné stránky a tudíž obvyklou One Man Show, kde autorovi sotva stačí síly na vytváření obsahu, natož aby chystal nějaké převratné změny," drží se zpátky Petr Vyhlídka.

.: HODNOCENÍ: grafika (2/10), obsah (8/10)

Alu kola dělají auto

Web slouží jako vizuální nastroj pro automobilové fandy, kteří nechtějí mít svého plechového mazlíčka na obyčejných plechových nebo sériových kolech. Mohou si vybrat ze stále se rozšiřující nabídky kol a inspirovat se, co by jejich autu slušelo nejvíce.

"Důvodem vzniku našeho webu byla neexistence něčeho podobného na internetu, kde by si každý automobilista mohl zobrazit hliníková kola na svém autě. Zdůrazňuji na svém, protože většina z těch, co si chtějí vybrat nějaká kola, nemají úplně běžné sériové auto a celkový vzhled je dán součtem všech doplňků, barvou, podvozkem apod.," vysvětluje jeden z autorů webu Jakub Kemza.

Již dnes sice na internetu existují konfigurátory, ve kterých si můžete vybrat auto, ale zobrazí se vám obyčejný sériový model, který se od vašeho skutečného vozu dost často liší nejen barvou. Autoři webu Alu kola dělají auto proto na to šli z druhé strany. 

Typickým návštěvníkem tohoto webu je tedy člověk, který má své auto rád a nebere jej jenom jako stroj. Zároveň ho chce trochu vylepšit oproti sériově vyráběným vozům.

Dalo by se říci, že osloví nejen příznivce tuningu, protože hliníková kola jsou opravdu základ. A to nejen po stránce vzhledu, ale také z pohledu zlepšení jízdních vlastností oproti plechovým diskům.

"Budeme doplňovat web o další značky zastoupené na českém a evropském trhu, rozšiřovat služby s tím spojené, přibude také možnost přesné filtrace na danou značku a model vozu, výběr některých hodně zastoupených vozů apod.," říká o budoucnosti webu Jakub Kemza.

.: HODNOCENÍ: grafika (8/10), obsah (7/10)

Autor článku stále bloguje.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám