Hlavní obsah

Letem světem internetem (31.díl) - Sebevědomý filmový magazín

Novinky, Ladislav Bittner (bittnerovi@centrum.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Náš seriál vás týden co týden seznamuje se zajímavými weby, které sice stojí stranou hlavního internetového dění, ale přesto vám mohou ušetřit peníze či rozšířit obzory. Dnes se o vaší přízeň bude ucházet web o šicích strojích, ambiciózní filmový magazín a internetová galerie Vladimíra Renčína.

Foto: Vladimíra Krejčí

Při prohlídce divadla zaujaly hlavně kulisy z pohádky Čertův švagr.

Článek

Šicí stroj

Myslíte si, že internet je tu jen pro technicky založené uživatele? Pokud ano, pak jste si asi nevšimli, že se píše rok 2004 a web již není jen hračkou pro pár nadšenců. Své stránky totiž mají i lidé, kterým k jejich práci či zábavě stačí šicí stroj.

Mimochodem, šicí stroje jsou také poměrně novým vynálezem, neboť masového rozšíření doznaly zhruba před 100 lety. Šicí stroje sice fungovaly ještě o něco dříve, ale prakticky se o nich nevědělo, neboť byly rozšířeny jen ve velmi omezeném rozsahu. Vždyť i naše babičky se na přelomu 19. a 20. století musely často spokojit s pomalým a hlučným strojem s podélným člunkem a samozřejmě se šlapacím pohonem.

Přesto byla tato cesta, sám šít své šaty, velmi komfortní v porovnání s možnostmi, které byly předtím. Více než 5 000 let totiž neznaly ženy, děvčata, krejčí, ševci a sedláři nic jiného než ruční šití.

Kromě mnoha dalších zajímavostí z historie šicích strojů se na stejnojmenném webu můžete projít i virtuální galerií nebo se zde dozvíte o technikách šití na moderních strojích. Web Šicí stroje je výbornou ukázkou, jak užitečné informace zabalit do vkusné podoby a přiblížit tak internet lidem, kterým při zmínce o "síti sítí" naskakuje husí kůže.

.: HODNOCENÍ: grafika (10/10), obsah (6/10)

Kdy jste si poprvé vyzkoušeli práci s internetem? Hlasujte v anketě pod článkem.

Filmy pro Vás

Internetový časopis Filmy pro Vás v podobě, jaké je dnes, funguje pouze zhruba půl roku. Magazín nahradil svého předchůdce s názvem Kinofil-cz.com, který svojí návštěvností těžil hlavně z podobného názvu již zkrachovalého Kinofil.cz. Filmy pro Vás je tedy přímým pokračovatelem Kinofil-cz.com, a tak jeho databáze již obsahuje zhruba půl tisícovky článků.

Svoji strukturou si zmíněný magazín nijak nezadá se známými filmovými magazíny. Jeho autoři navíc mají i dostatečnou dávku sebevědomí, když tvrdí: "Rádi bychom zvěstovali slavným filmovým serverům, že se postupně začíná objevovat další konkurence, která bude čím dále více kvalitní, a bude se vždy snažit, aby její návštěvnost byla čím dál vyšší. Také bychom rádi vzkázali kritikům našeho magazínu, že nemají pravdu, když tvrdí, že se dobrý filmový web na amatérské úrovni nedá dělat kvalitně."

Pro posílení své pozice se magazín Filmy pro Vás spojil se spřátelenými weby Movie House a KnightWeb, které poskytly práva na přímé vydávání jejich recenzí. "Rád bych, aby se současný počet čtyř aktivních redaktorů rozšířil o další zručné autory recenzí, které nebaví jenom tak koukat do televize nebo na filmové plátno, ale baví je o filmech vést diskusi a psát o nich články," plánuje šéfredaktor magazínu Filmy pro Vás Jirka Borový.

Galerie Vladimíra Renčína

Vtipy Vladimíra Renčína znají jistě nejen pravidelní čtenáři Novinek, kde se každý den objevuje jeho nový kreslený vtip. Mezi profesionální výtvarníky vstoupil Vladimír Renčín v polovině šedesátých let minulého století a od té doby publikoval své kreslené vtipy v řadě tištěných periodik (v dřívějších dobách to byly především časopisy Mladý svět a Dikobraz). Za tu dobu uspořádal několik desítek výstav a v roce 1999 se jeho dílo dokonce objevilo i v internetové galerii.

Pokud si myslíte, že vymýšlet vtipy není nic těžkého, máte možnost si to vyzkoušet v Samoobsluze, kde najdete kresby bez popisu a je tak na vás, jaký text k obrázku vymyslíte. Pro inspiraci si nechte promítnout výběr povedených vtipů Vladimíra Renčína.

.: HODNOCENÍ: grafika (7/10), obsah (6/10)

Máte tip na zajímavý web? Napište mi o něm.

Autora najdete na weblogu Laco konečně bloguje.

Anketa

Kdy jste si poprvé vyzkoušeli práci s internetem?
před pár měsíci
23,3 %
před rokem
20 %
před dvěmi až třemi lety
22,2 %
už jsou to více než čtyři roky
34,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 634 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám