Hlavní obsah

Letem světem internetem (27. díl) - Jak na neplodnost

Novinky, Ladislav Bittner (bittnerovi@centrum.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Náš seriál vás týden co týden seznamuje se zajímavými weby, které sice stojí stranou hlavního internetového dění, ale přesto vám mohou ušetřit peníze či rozšířit obzory. Dnes se o vaší přízeň bude ucházet web s informacemi o neplodnosti, pomůcka pro webdesignery a server pro fanoušky letadel.

Foto: Barbora Horešovská

Kresba Pavla Kantorka

Článek

Neplodnost.cz

Webová stránka o lidské neplodnosti vznikla před téměř třemi lety jako snaha o větší osvětu pro páry, které se neúspěšně snaží o založení či rozšíření rodiny. Poskytované informace by měly pokrýt celou problematiku od diagnostiky přes všechny způsoby léčby.

Informace jsou rozděleny pro odbornou a laickou veřejnost. Laická veřejnost má možnost zeptat se v Poradně na svůj specifický problém odborníka a v Diskusním fóru se podělit se svými starostmi s podobně "postiženými" účastníky. K dispozici jsou i tématicky zaměřené články z domácího tisku.

Jednou z nejvyhledávanějších částí webu je přehled míst, kde specializovanou léčbu neplodnosti provádějí. Odborná veřejnost se může informovat o novinkách z odborného lékařského tisku a získat přehled o odborných akcích.

Typickým návštěvníkem stránek o neplodnosti jsou lidé (převážně ženy), kteří se neúspěšně snaží o početí či někoho takového v okruhu svých příbuzných, známých a přátel mají. Hojně je tato služba vyhledávána i ze Slovenska. "Tyto problémy jsou nejtypičtější pro věkovou skupinu 30-40 let, a protože u ní je internetová gramotnost na dobré úrovni, je tato služba velmi efektivní," pochvaluje si RNDr. Tomáš Mařík z webu Neplodnost.cz.

.: HODNOCENÍ: grafika (5/10), obsah (10/10)

Co by měl udělat stát pro zvýšení porodnosti? Hlasujte v anketě pod článkem.

www.All4Web.sk

V posledních týdnech se nám ozvalo několik čtenářů ze Slovenska, že by byli rádi, kdyby v seriálu o zajímavých internetových stránkách padla zmínka i o některém slovenském webu. Myslíme si, že to není špatný nápad. Slovenština by neměla být překážkou snad ani pro později narozené, kteří nezažili pravidelné "slovenské pondělky" ve federální televizi. První vlaštovkou bude web, jehož služeb využijí především ti, kdož pro své potěšení vytvářejí a spravují internetové prezentace.

I když se dnes již rozšiřují možnosti nabízené poskytovateli webového prostoru, leckdy je nejlepším řešením využít nabídky služeb, které vám zdarma umožní obohatit vaše stránky o návštěvní knihy, diskusní fóra nebo ankety. Web www.All4Web.sk nabízí všechny tyto "vychytávky" pod jednou střechou. Popsat všechny by vydalo na samostatný článek, a proto se pojďme zaměřit alespoň na webové ankety.

Výstupní HTML kód, který bude umístěn na váš web, využívá pro zobrazování ankety speciální tag, takže není nutné odkazovat na jinou adresu, kde se má anketa zobrazit, jako je to běžné u jiných systémů. Navíc v případě hlasování se návštěvníkovi znovu nenačítá celá stránka, ale pouze anketa.

Celý vzhled ankety je snadno modifikovatelný, k dispozici je i dvacet pět jednoduchých stylů a vytvářet se dají i styly vlastní (lenivější uživatelé navíc mohou styly legálně okopírovat od ostatních správců anket). Ve sloupcových grafech si lze prohlédnout hodinové, denní a měsíční statistiky hlasování v anketách.

Letadla.cz

"Letecký" web vznikl jako následník Virtuálního Leteckého muzea. Přechodem na doménu www.Letadla.cz (odehrál se již v roce 1998) se web rozšířil o články o historii a medailony osobností, a to hlavně českých (resp. československých).

Největší zájem čtenářů se soustřeďuje na Virtuální hangár obsahující monografie letadel. Web je zaměřen spíše na zájemce z řad laické veřejnosti, kteří se chtějí něco dozvědět o době, kdy vzduch byl naše moře, než pro "hardcore" zájemce, kteří baží po detailech, které se jinde nevyskytují.

V současné době web bohužel spí. První probuzení by mu ale mohla dát nová sekce věnovaná izraelskému letectvu, které má své osudy velmi spjaté s Československem. 

.: HODNOCENÍ: grafika (4/10), obsah (6/10)

Máte tip na zajímavý web? Napište mi o něm.

Anketa

Co by měl udělat stát pro zvýšení porodnosti?
snížit rodičům daně
35,3 %
zavést plošné přídavky na děti
24,2 %
zvýšit "porodné"
20,6 %
nic, současný stav je vyhovující
19,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 504 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám