Hlavní obsah

Kurz bitcoinu spadl pod 10 000 dolarů. Opět

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako na houpačce se pohybuje v posledních dnech kurz bitcoinu. Ve středu se hodnota virtuální měny propadla pod hranici 10 tisíc dolarů, tedy 229 000 Kč. Za pouhých pár dní tak kurz oslabil o 1300 dolarů (29 800 Kč). Vyplývá to z informací jednotlivých burz.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj hodnoty bitcoinu v červenci

Článek

Ještě během víkendu se nejznámější kyberměna na světě obchodovala za 10 949 dolarů (250 900 Kč), během noci na středu však spadla hodnota až na 9640 dolarů, což odpovídá 220 900 Kč.

Mimochodem v první polovině měsíce byl kurz ještě citelně vyšší – vyhoupl se až na 12 575 dolarů (288 100 Kč), pak ale klesl pod hranici 10 tisíc dolarů.

Na druhou stranu zkraje letošního roku se bitcoiny obchodovaly za méně než 4000 dolarů (91 600 Kč). Kurz začal výrazně posilovat až letos na jaře, kdy postupně posílil až na trojnásobnou hodnotu.

Foto: David Ryneš, Novinky

Bitcoin v průběhu roku

Je nutné zdůraznit, že virtuální měny nemají jednotnou cenu, na burzách i ve směnárnách se obchodují v závislosti na volatilitě. Rozdíly v cenách se mohou lišit klidně i v řádu několika tisíc korun.

Poslední bitcoin v roce 2140

Bitcoin vytvořil anonymní vývojář vystupující pod pseudonymem Satoši Nakamoto. Dodnes se přitom neví, kdo to ve skutečnosti je. V roce 2016 se sice k autorství přiznal australský podnikatel Craig Wright, přesvědčivé důkazy ale neposkytl.

Předloni byl za autora bitcoinu označován americký podnikatel a vizionář Elon Musk, on nicméně toto tvrzení popřel.

Atraktivní je na bitcoinech to, že uživatel nemusí teoreticky za jejich pořízení zaplatit ani korunu. Lidé je totiž mohou těžit sami s využitím svých počítačů.

Stále nové mince totiž „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, což má být kolem roku 2140.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám