Hlavní obsah

Kurz bitcoinu pokořil letošní rekord, vzrostl o desítky tisíc korun

Novinky, mif

Na rekordní hodnotu se na konci minulého týdne vyhoupl kurz bitcoinu, jde o nejlepší kurz v letošním roce a zároveň o nejlepší hodnotu za uplynulé tři měsíce. Jedna virtuální mince měla hodnotu 9550 dolarů, tedy v přepočtu bezmála 218 000 korun. Vyplývá to z informací jednotlivých burz.

Článek

Kurz nejznámější kyberměny na světě posiluje prakticky od začátku roku, i když na vývojové křivce bychom pochopitelně našli i propady. Nicméně jen za leden hodnota jedné mince vzrostla o více než 2000 dolarů (45 500 Kč), neboť na začátku roku byl kurz pouze 7174 dolarů (163 500 Kč).

Bitcoiny se za 11 let staly nejznámější kyberměnou

Internet a PC

I přesto ale nejznámější kyberměna nedosahuje takové hodnoty, jakou měla na přelomu let 2017 a 2018. Tehdy se kurz vyšplhal až na 20 000 dolarů, tedy v přepočtu na 455 800 Kč.

Je nutné zdůraznit, že virtuální měny nemají jednotnou cenu, na burzách i ve směnárnách se obchodují v závislosti na volatilitě. Rozdíly v cenách se mohou lišit klidně i v řádu několika tisíc korun.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Vývoj hodnoty bitcoinu za poslední 3 měsíce

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, což má být kolem roku 2140.

Aby mohl člověk obchodovat s bitcoiny, potřebuje vlastní BTC peněženku. Jde v podstatě o řetězec znaků, který si můžete představit jako číslo klasického bankovního účtu – BTC peněženka tedy existuje pouze ve virtuálním světě a na rozdíl od bankovního účtu je zcela anonymní. To je i jeden z důvodů, proč se tato měna těší stále větší popularitě.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Bitcoin je virtuální měna, mince na obrázku jsou jen suvenýr.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám