Hlavní obsah

Kurz bitcoinu pokořil další rekord, hodnota jedné mince se blíží milionu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po velkém pádu, kdy se hodnota bitcoinu propadla během jediného dne o více než 10 000 dolarů (214 190 Kč), se opět nejznámější kryptoměna na světě vyšvihla v noci z neděle na pondělí nad hranici 40 000 dolarů (856 760 Kč). A rovnou vytvořila nový rekord. Vyplývá to z informací jednotlivých burz.

Článek

V první polovině ledna vůbec poprvé překročil bitcoin čtyřicetitisícovou hodnotu, konkrétně se jedna mince v absolutní špičce obchodovala za 41 940 dolarů, což odpovídá 898 310 korunám. Ještě před koncem loňského roku byl přitom kurz pod hranicí 30 000 dolarů (662 570 Kč).

Po rekordním kurzu ale přišel pád až na 31 670 dolarů (678 310 Kč), a to během jediného dne. V průběhu druhé poloviny ledna pak měla hodnota nejznámější kryptoměny velké výkyvy klidně i o několik tisíc dolarů směrem nahoru i dolů, v jednu chvíli dokonce klesla i pod zmiňovanou třicetitisícovou hranici.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Vývoj hodnoty bitcoinu za poslední týden

Teprve v noci z neděle na pondělí se podařilo překonat opět čtyřicetitisícovou metu, konkrétně se v pondělí ve špičce jedna virtuální mince obchodovala za 43 430 dolarů (929 560 Kč), což je prozatím absolutní rekord.

Bitcoin raketově vystřelil poté, co automobilka Tesla nakoupila právě tuto kryptoměnu za 1,5 miliardy dolarů (přes 32 miliard korun). Podle agentury Bloomberg to nasvědčuje tomu, že by bitcoin mohla Tesla začít přijímat jako platební prostředek.  [celá zpráva]

Je nutné zdůraznit, že virtuální měny nemají jednotnou cenu, na burzách i ve směnárnách se obchodují v závislosti na volatilitě. Rozdíly v cenách se mohou lišit i v řádu několika tisíc korun.

Zlatá horečka je v plném proudu. Prodej bitcoinů v Česku vzrostl na dvojnásobek

Internet a PC

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám