Hlavní obsah

Kurz bitcoinu pokořil další milník. A stále roste

Novinky, mif

V úterý překročila hodnota kybernetické měny bitcoin hranici devíti tisíc dolarů, jedna virtuální mince se tedy v přepočtu obchodovala zhruba za čtvrt milionu korun. Stoupající trend trvá prakticky již od poloviny března. Vyplývá to z informací jednotlivých burz, které s kybernetickými měnami obchodují.

Článek

Zatím nejnižší hodnotu měly bitcoiny v polovině března, kdy se kurz postupně propadl až na 3867 dolarů (99 160 Kč). Pokud pomineme drobné výkyvy, od té doby se hodnota jen neustále zvyšuje, a to o tisíc dolarů. Aktuálně totiž případní zájemci za jednu virtuální minci zaplatí 9046 dolarů (225 420 Kč).

Hodnota nicméně stále ještě není tak vysoká jako na přelomu února a března, tehdy byl kurz 10 360 dolarů (265 000 Kč). A už vůbec se nemůže aktuální cena srovnávat s přelomem let 2017 a 2018. Tehdy se kurz vyšplhal až na 20 000 dolarů, tedy v přepočtu na 511 200 Kč, což byl absolutní rekord.

Boháči a ztroskotanci. Jak bitcoiny měnily životy lidí

Internet a PC

V roce 2019 však kurz postupně klesal až pod hranici 4000 dolarů (102 240 Kč). Takto vysoké výkyvy bohužel nejsou pro kybernetické měny nijak výjimečné. Právě kvůli velmi kolísajícím kurzům již dříve Evropský bankovní úřad varoval spotřebitele, že neregulované virtuální měny představují velké riziko. Jejich vklady totiž nejsou nijak chráněny.

Je nutné zdůraznit, že virtuální měny nemají jednotnou cenu, na burzách i ve směnárnách se obchodují v závislosti na volatilitě. Rozdíly v cenách se mohou lišit klidně i v řádu několika tisíc korun.

Foto: Novinky

Vývoj hodnoty bitcoinu za posledních 24 hodin.

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Reklama

Související témata:

Související články

Bitcoin si letos vedl lépe než americké akcie

V minulých týdnech zažil bitcoin jeden z nejhorších pádů za poslední rok. Přesto si v prvních třech měsících letošního roku vedla nejznámější kyberměna na...

Výběr článků

Načítám