Hlavní obsah

Facka od Pekingu nic nezmohla. Kryptoměny se rychle otřepaly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Volný pád zaznamenaly na konci minulého týdne kryptoměny poté, co čínská centrální banka oficiálně oznámila zákaz jakéhokoli obchodování s kryptoměnami. Z této „facky“ se ale bitcoin a další virtuální mince velmi rychle otřepaly, v pondělí okolo poledne tak již byly takřka na své původní hodnotě.

Článek

Oznámení čínské centrální banky přišlo minulý týden v pátek, reakce trhu na sebe nenechala dlouho čekat. Z původních 45 142 dolarů (977 460 Kč) klesla pár hodin po oznámení hodnota bitcoinu na 41 120 dolarů (894 160 Kč).

Foto: Novinky

Vývoj hodnoty bitcoinu za poslední týden.

Během víkendu kurz poskakoval směrem nahoru i dolů, měl ale spíše rostoucí tendenci. V pondělí okolo poledne se jedna virtuální mince obchodovala už za 44 333 dolarů, což odpovídá 964 030 Kč.

Podobný trend byl přitom patrný také u dalších kryptoměn. Například ethereum v pátek během pár hodin oslabilo z 3107 dolarů (67 540 Kč) na 2804 dolarů (60 960 Kč), v pondělí okolo poledne byl kurz již 3165 dolarů (68 800 Kč).

Čínské tažení proti kryptoměnám

Zákaz jakýchkoli kryptoměnových transakcí se netýká pouze služeb poskytovaných v Číně, ale také společností, které na území nejlidnatější země světa poskytují zahraniční kryptoměnové transakce.

Mimo zákon byly přitom kryptoměnové transakce postaveny už dříve. Týkalo se to ale hlavně finančních institucí a platebních společností, které nesměly v nejlidnatější zemi světa poskytovat žádné služby spojené s kryptoměnami.

Veškeré kryptoměnové transakce jsou nezákonné a zakazují se, rozhodla Čína

Internet a PC

Své tažení proti kryptoměnám však nyní Čína posunula na zcela novou úroveň. Nová směrnice, která byla zveřejněna na oficiálních stránkách tamní centrální banky, totiž platby v bitcoinech a dalších virtuálních měnách zakazuje komukoli.

V praxi to znamená, že Číňané nesmějí s kryptoměnami jakkoliv obchodovat. Nezákonné je i to, pokud někdo na území Číny poskytuje jakékoliv transakce spojené s kryptoměnami zahraničním společnostem či jednotlivcům.

Čína bouchla do stolu a bitcoin zažívá volný pád

Internet a PC

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám